В Самоков наградиха участниците в националния конкурс за детска рисунка „Ян Бибиян“, чиято тема беше „Космосът и човекът“. Събитието се състоя в Байракли джамия, където е подредена изложба с картините. Надпреварата се организира от ръководството на читалище „Младост 2003“, с подкрепата на Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“.
Този конкурс бе създаден преди няколко години от покойния художник Иван Шуманов, който също така направи Школата по рисуване „Наум Хаджимладенов“, а днес наградата носи неговото име, посочи по време на официалната церемония художничката Елена Белстойнева, която е част от журито. 
Тя каза, че сега в надпреварата са се включили над 1500 участници, като интересът е бил значително по-голям в сравнение с миналите години.
Белстойнева добави, че са взели училища и читалища от цялата страна, както и деца от други страни. Художничката добави, че с всяка следваща година участниците се увеличават и се радва, че детският конкурс добива популярност.
Поздрав към присъстващите отправи и директорът на Исторически музей- Самоков д-р Веселин Хаджиангелов. „Нека продължим да подкрепяме децата, защото това са бъдещите зографи и художници от града“, каза той. 
За настроението на публиката се погрижи китарният ансамбъл „Акустика“, с художествен ръководител Христо Христов.
Изложбата ще остане и през следващите дни.