Заупокойна литургия за 40 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се отслужва в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя", след която, към 11:00 ч., ще има и панихида.
Траурната служба се води от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) - Врачанският митрополит Григорий. В богослужението участват също митрополити и епископи от БПЦ-БП, свещонослужители от храма и от столицата.
В храма са дошли и много вярващи, за да почетат паметта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Очаква са на траурните служби в храма "Св. великомъченица Неделя" да дойдат служебният министър-председател Димитър Главчев и председателят на Народното събрание Росен Желязков, съобщиха днес от БПЦ-БП.
Както БТА писа, заупокойна молитва за 20 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена на 1 април на гроба на Негово Светейшество, който е при митрополитската катедрала "Св. великомъченица Неделя" в София.
На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.