На 20 и 21 април в Туристическия информационен център в Троян се провежда шахматен турнир за деца по инициативата „Научи се да играеш шах“, съобщи за БТА  Бранимир Бочев, ръководител на Сдружение „Шахматен клуб Троян“.
Играе се класически шах по Швейцарската система в шест кръга. Освен деца от Троян, участват и гости от Ловеч и Плевен.
Турнирът се организира като финал на инициативата „Научи се да играеш шах“, която е съвместен проект на Община Троян и троянския клуб по шахмат.
БТА припомня, че в инициативата се включиха над 30 деца от три троянски училища: Начално училище „Христо Ботев“, Средно училище „Св. Климент Охридски“ и Средно училище „Васил Левски“.  Те се обучавани безплатно в продължение на три седмици от треньор на клуба. Обученията са провеждани в  рамките на следобедните часове за занимания по интереси във всяко училище.
Бочев разказа, че освен популяризиране на шахмата като цяло, „Научи се да играеш шах“ цели развитие на детско-юношеския шах и изграждане на силни състезатели в местната школа. Според него оптималната възраст, в която децата могат да започнат тренировки по шах, е 5 години.
„Покрай децата се запалиха и родители и всяка сряда вече правим и тренировки за родители“, разказа Бочев. Той обясни, че децата, които са открили интереса си към шаха, имат възможност да се запишат в клуба и да надградят уменията си.
Участниците в турнира ще получат медали, купи и грамоти.