Кабел, по който тече прав ток от 50-60 волта, е закрепен за баскетболен кош в двора на благоевградска гимназия. Според техниците на кабелната телевизия, той не е опасен.

Сигналът подадоха родители, които играят с децата си в двора на Професионалната гимназия по икономика (ПГИ) "Иван Илиев", намираща се в жк "Ален мак".

"Няколко пъти директорът се обажда на техниците да дойдат, защото кабелът им висеше. Преди малко го издърпаха и закрепиха наново", каза пред БГНЕС служител на гимназията. Виждайки автомобила на отиващите си техници той ги извика. "Това не е силов кабел, по него тече сигнал на кабелна телевизия за гимназията, закрепили сме го на баскетболния кош, защото няма къде. Разстоянието между блока и гимназията е голямо. Тази сутрин го опънахме, беше провиснал", обясниха двамата техници.

Според тях по кабела тече прав ток 50-60 волта, когото те пипали с ръце, не бил опасен, тъй като бил много слаб. За да бие ток трябва кабелът да е оголен, а в момента не е, допълниха техниците.

"Това е абсурд, да има закачен за спортно съоръжение кабел", коментираха ученици от гимназията и баби с внуците си, които играеха на площадката с гимнастически уреди, намираща се в съседство с двете баскетболни игрища в двора на гимназията.

Друг е въпросът, че самата конструкция на баскетболните кошове е опасна. Те се люлеят прекалено силно, демонстрираха го самите деца. Отделно от това заварките по самите тръби от конструкцията са ръждясали. Тези типове баскетболни кошове са поставяни преди повече от 20 години, доколко здраво е закрепен вкопаният в земята фундамент от бетон е друг въпрос. Ако той се отскубне цялата конструкция ще падне, а по нея се катерят и люлеят деца - малки и големи.

По-добре да се вземат мерки сега, отколкото когато стане късно, както при инцидентите отпреди дни в село Копривлен, където ток уби дете, а греда от футболна врата уби на място друго във Велико Търново, коментираха живущите в квартала.