Депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала, а председателят на ПГ Бойко Борисов обяви, че няма да влизат повече, за да участват в дебатите и приемането на законите.

За първи път 42-ото Народно събрание не събра кворум за началото на заседанието. Депутатите от групата на ГЕРБ обаче остават в Народното събрание. В типичния си стил Бойко Борисов остави групите на Коалиция за България, ДПС и "Атака" да си работят: "работете си трите партии, хората са казали - пилците се броят на есен".

Партия ГЕРБ, която е избрана от над милион души, когато вие се подигравате с нас и се опитвате да ни провокирате, когато ни давате квалификации, ние няма да го позволим. Останете си трите партии в парламента, работете си, пилците се броят наесен", заяви Бойко Борисов от парламентарната трибуна, след което всички от групата на ГЕРБ напуснаха пленарна зала.

Изявлението от трибуната беше насочено към депутатите от Коалиция за България, ДПС и "Атака". "Имах нужда да обмисля нещата, които се случват тези дни в парламента, да обмисля защо Михаил Миков и Христо Бисеров вчера оставиха Волен Сидеров да идва, да обижда, да идва между редовете в нашата парламентарна група и да провокира инциденти. Във всеки друг парламент такова поведение щеше да бъде санкционирано", каза Борисов.

"Сега, понеже сте зависими от тях, не го направихте. Вие се държите тук като все едно сте спечелили изборите", заяви той. "Партията победител се казва ГЕРБ и вие сте го признали и питам с какво право партии, три пъти по-малки от ГЕРБ, си позволяват да излизат, да издават присъди, да обиждат, да се държат арогантно, да предлагат неща, които никога не ги е имало в този парламент, включително комисии, които без кворум да работят. След като се чувствате толкова силни и след като в момента провеждате политика на диктатура в държавата, вие сте по-големи калинки, много големи калинки. Още първият ден Тихолов блесна като голяма калинка", каза още Борисов. "Господа от тройната коалиция БСП – ДПС - "Атака", народът избра ГЕРБ като първа политическа сила и няма да позволим от тази трибуна всеки ден да ни провокирате и да ни унижавате", добави той.

Запитан от медиите какво ще правят от ГЕРБ, след като няма да участват в пленарните заседания, Борисов отговори: "Ще се срещаме с хората, ще говорим с тях ще бъдем коректив. Народът ни е пратил да работим в парламента и ние ще работим в парламента. Няма да влизаме в зала, за да може тройната коалиция да си прави каквото иска", каза още той.

Дори и в коридорите на парламента Борисов продължи с нападките. "Всеки ден казват по едно отстъпление, по една лъжа, и за тютюнопушенето, и за АЕЦ "Белене", тръбеха, че щели да събират повече приходи, а сега казват "приходните агенции". При нас в пъти повече са събирали данъчните и митниците, отколкото по времето на Орешарски", заяви Борисов.

Той за пореден път поиска председателското място в парламента и повече председателски места в парламентарните комисии. Борисов отказва да признае, че ГЕРБ са в опозиция. "Искаме нови избори и се надяваме Конституционният съд да реши правилно, но каквото и да реши, ще го приемем", каза още лидерът на ГЕРБ. Аз градях България, правих магистрали, правих мостове, а сега Орешарски наготово ще открие и "Струма", и "Тракия", и "Дунав мост", продължава да твърди бившият премиер. Днешният ден трябваше да започне с разглеждане на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.