Спектакълът „Любовта като стока“ по пиесата “Добрият човек от Сечуан” от Бертолт Брехт е много актуална в нашето съвремие . Това каза в интервю за БТА актрисата Ванина Йорданова, която се превъплъщава в главната роля - Шен Те. Това е най-новата постановка на Драматичен театър „Гео Милев“.
„Една от основните теми в „Любовта като стока“ е, че доброто и злото вървят ръка за ръка, че не може любов без омраза, не може Ин без Ян. В случая това, което вълнува мен в текста е за света, който е безскрупулен, няма граници, няма знание за това, какво е добро, забравил е как хората да се отнасят един към друг. Всеки иска нещо, всеки смята, че другият му е длъжен“, разказа Йорданова. И посочи, че по време на репетициите най-много я е впечатлило това, че един човек в стремежа си да разбира всеки и да бъде добър, бива принуден да започне да действа по безскрупулен начин, за да се спаси, защото не вижда друг изход. „В някакъв момент човек осъзнава, че не може да е само добър и трябва да сложи някаква граница. Трябва да поставиш човек на място, въпреки че лично ти не би искал да подходиш по този начин, но не виждаш друг вариант“, смята тя. Според нея, за съжаление, „в нашето съвремие на много хора им се налага да бъдат лоши, за да оцелеят“.
Актрисата допълни, че трябва „всеки зрител, който дойде да гледа представлението, да извлече за себе си темата, която го вълнува най-много.
Времето на репетиции на пиесата е било около 2 месеца.
Премиерата на спектакъла „Любовта като стока“ ще бъде днес на сцената на Културен центъра „Стара Загора“. Пиесата „Добрият човек от Сечуан” е сред най-известните творби на Бертолт Брехт и е пример за така наречения епичен театър.
Публиката ще чуе и специално сформирана за представлението група, която ще изпълни на живо песни по стихове на Бертолт Брехт - „Брехт Бенд". Музиката е на китариста и композитор на група „Остава“ Георги Георгиев.
Сценографията и костюмите са дело на Радостина Тенева. Участие в спектакъла ще вземат още Георги Георгиев, Красимир Ненков, Светла Тодорова, Велин Братанов, Георги Ножделов, Борче Манев, Мария Енева, Георги Райчев, Тони Тончева, Жоро Райчев, Илчо Димитров, Цветомир Черкезов, Стефан Борисов, Миленка Сотиров и Симона Жулиянова.
Втората премиерна дата на спектакъла е 24 април.