Не бяха чути съсловните организации при подготвянето на проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ), заявиха представители на Асоциация на прокурорите в България (АПБ), Камарата на следователите, Българската съдийска асоциация и Сдружението на администрацията на органите на съдебната власт. Те също така изразиха общо мнение, че приетите промени в Конституцията в частта съдебна власт са противоконституционни.
Според Владимир Николов от АПБ проектът на ЗСВ, който трябва да разпише промените в Конституцията, страда от съществени пороци, базира се на грешна идея и дискриминира отделни магистратски съсловия. По думите му прокуратурата се натиква в ъгъла като инструмент за борбата с престъпността. Това е имитация, а не съдебна реформа, всички установени негативи ще бъдат задълбочени, каза Владимир Николов.
Преслава Петкова от Камарата на следователите посочи, че в проекта прозира бързина и липса на качество, а в някои разпоредби липсва логика. Тя добави, че трябва да се изчака Конституционният съд, който да се произнесе по промените в основния закон и след това да се гласува законът за съдебната власт
Съсловните организации на прокурори и следователи посочиха, че промените в Конституцията и Закона за съдебната власт ще доведат до зависима прокуратура, чиято идея е да обслужва моментните политически настроения и силните на деня.
БТА припомня, че по-рано днес от Министерство на правосъдието обявиха удължаване на срока на обществено обсъждане на проекта за нов Закон за съдебната власт.