Ветеринарни лекари, биолози и други експерти, които ще работят с животни в някои екзотични държави, да се ваксинират срещу бяс преди тръгване, съветва д-р Николай Хубанов, началник на Спешното отделение към Александровска болница. В интервю за БТА той посочи, че препоръката е за по-топли държави, в които близо до хората има маймуни, прилепи, плъхове, бездомни кучета и котки. Профилактично ваксината срещу бяс се поставя в три дози, а ваксината след ухапване се апликира в пет дози. Противобясната ваксина не може да бъде закупена от аптечната мрежа. Имунизацията срещу бяс е безплатна.
Заразяване с бяс
Кучета, котки, маймуни, прилепи, катерици, плъхове, лисици са част от животните, които биха могли да заразят човека с бяс. Болестта се предава от животно на животно също чрез ухапване. Заразата би могла да се пренесе не само при ухапване от тези животни, ако са болни, но и при контакт между телесни течности на болното животно с наранена цялост на човешката кожа. Ако болно куче оближе човек, който няма наранявания по кожата, това не би могло да се възприеме като експозиция, но предпочитаме да започне ваксинирането срещу бяс, каза д-р Хубанов.
Симптоми
Човек не би могъл да разпознае дали животното, което го е ухапало, е болно от бяс и затова обичайно се предпочита да се направи ваксината, допълни д-р Хубанов. В първите стадии на заболяването има промяна в поведението на кучето, както и прояви на агресия. Възможно е да прояви страх от светлина и вода. В терминалния стадий на болестта се появява пяна, течаща от устата му.
При хора, заразени с бяс, се развива тежък енцефалит, от който след време умират, добави д-р Хубанов.
Ваксиниране
Хората се страхуват, дори и ако ги ухапе ваксинирано домашно куче, каза още той и припомни, че домашните любимци обикновено се ваксинират срещу бяс в много ранната им възраст. По думите му на седмица има два-три случая, в които хората търсят лекарите в отделението, за да им се постави противобясна ваксина. Във всеки отделен случай лекар трябва да прецени дали е необходимо или не ваксиниране срещу бяс. Когато става дума за ухапване от бездомно животно, предпочитаме да направим противобясна профилактика, каза още д-р Хубанов и припомни, че в повечето случаи дори и бездомните животни са с поставени ваксинации срещу бяс.
Апликациите на ваксината са пет, когато се поставят след ухапването, като имунизациите спокойно може да започнат в рамките на до 14 дни, обясни лекарят. В този период, ако животното е болно от бяс, загива.
Наличието на епидемия от бяс сред животните би могла да заостри вниманието ни, но такава няма, каза още д-р Хубанов.
Ваксините
Противобясна ваксина има в достатъчни количества, но хората не могат да си я купят от аптека, добави д-р Хубанов. Ваксината е биологичен продукт, който в някаква степен има странични ефекти и риск при поставянето ѝ и затова лекарят трябва да прецени дали пациентът трябва да бъде ваксиниран или не, напомни той. Ветеринарната мрежа разполага с достатъчно противобесни ваксини, които са предназначени за животните.