Много от моите най-големи хитове не влизат в мюзикъла „Здравей, как си, приятелю?" – просто защото не пасват на този жанр. Това каза пред БТА композиторът Стефан Диомов по повод предстоящата премиера в Музикалния театър.
Допълни, че той не е имал думата при избори на песни. „Сценаристът е този, който може да каже коя песен пасва и коя не пасва за този мюзикъл. Затова не се сърдя на никого, че толкова мои знакови песни отпаднаха“, каза той. „Представям си мюзикъла като всички други мюзикъли, които са ми взели акъла – „Мама мия“, например. Мюзикълът е сложно изкуство, сложна симбиоза и затова толкова трудно се получава. Ако се получи, ще си хвърля шапката много нависоко“, добави още композиторът.
В „Здравей, как си, приятелю?", освен едноименната песен звучат още 22 негови песни, обичани от няколко поколения българи, като „Когато си от мен далече“, „Кръчмата накрай града“, „Ако помниш“, „Мойта малка дъщеря“, „Усмихнат ден“, „Хълмът с лудата трева“, „Очакване за пролет“, „Старата игра“, „Разказвай ми, слушам те“, „Искам тази нощ нещо да ти кажа“, „Приятели“, „Обещания“. На финала звучи „Навън е ден“.
Тези песни досега никога не са виждали изцяло симфоничен звук, коментира Георги Милтиядов – диригент-постановчик, оркестратор и аранжор. „В началото, когато започнахме да работим по този проект, избрах около 40 песни, които постепенно свеждахме до 36, до 30, до 25, и на този етап са 23. Има създадена специална увертюра, която е по части от тези песни, има лайтмотиви. Песента „Добър ден, море“ е решена като акапела“, разказа той.
„Песните на Диомов дадоха живот на този мюзикъл. Освен това аз самият съм от поколението, което усеща тези песни като живи. Има песни, които се превръщат в нещо важно, в част от биографията ни, в елемент от човешката ни сглобка. Те са вътре в нас, събират ни“, каза Юрий Дачев, написал либретото. Действието се развива в Морската градина в Бургас, където се среща випуск, завършил училище преди N на брой години.По думите на режисьора Камен Воденичаров това е един мюзикъл за любовта, едно обяснение в любов към поколението на нашите родители.
„Трябва категорично да се знае, че това не е концерт. Това не са изпяване на 23 песни. Песните са вкарани в един наистина вълнуващ драматургичен сюжет. Тоест, това е мюзикъл, а той няма и не може да има за цел да преповтори звученето нито на „Тоника“ във всичките формации, нито на „Петте сезона“, нито на Тони Димитрова, нито на Пламен Ставрев, светла му памет“, обясни Воденичаров.
„Аз съм човекът в нашата държава, който най-добре познава творчеството на Стефан Диомов – от първия тон до последния акорд, звук, извивка на певец. Освен това съм имал честта да работя с всички тези изпълнители – Ваня Костова и „Тоника СВ“, Тони Димитрова, Пламен Ставрев, Дани Огнянов, Боян Михайлов, „Петте сезона“. Това, че съм една много педантична Дева, постави на нокти нашите артисти и оркестър, защото аз съм много взискателен към тях. Изработваме абсолютно всеки тон. Работим по 7-8 часа дневно“, каза още Георги Милтиядов.
Както писа БТА, премиерните представления са на 20 и 21 април. Идеята за мюзикъла е на Еделина Кънева, директор на Музикалния театър. Диригент ще е и маестро Дориан Молхов. Сценографията и костюмите са на Николина Костова-Богданова, хореограф е Йоанна Стоянова, а координатор на проекта – Пеньо Пирозов. Героите в мюзикъла са Примерната, Самоувереният, Нетърпеливата, Суетната, Закъснелият, вечният бунтар – Клошарят, двама влюбени младежи и една вече пораснала „малка дъщеря“ – Мария.
Еделина Кънева каза, че в „Здравей, как си, приятелю?" участват само артисти от трупата на Музикалния театър. Засега не се предвижда да има гостуващи изпълнители.
/ДД