Финансовите услуги и индустрията на Русия вече са под натиск, след замразяване на активи и забрана за издаване на визи от страна на САЩ на високопоставени руски представители. В резултат на това Visa и Mastercard са спрели да предоставят услуги на две руски банки - санктпетербургската банга "Россия" и SMP Bank, съобщи bbc.com.
Това е станало "без никакво предупреждение", се казва в съобщение на банката до клиентите й. Visa и Mastercard потвърдиха, че са спрели предоставянето на услуги на банка "Россия" и SMP Bank без да предварителна нотификация.

Банка "Росия", която обслужва около 24 000 корпоративни и 470 000 частни клиенти, е описана като личната банка на официалните власти в Руската Федерация. Чрез тази банка получават заплатите си служителите в най-големите руски компании. Сред тях са структури на "Газпром", държавните железници, пощите, Центртелеком, "Сургутнефегаз", "Росгосстрах" и други.

Други сектори също бяха засегнати - газовият гигант "Газпром" се срина с 2,5 % , петролна компания "Лукойл" - с 3.2 %, Руското стоманодобивно дружество NLMK спадна с 2,9 %, а телекомуникационната компание MTS - с 3 %. Акциите на производителя на газ Novatek паднаха с 5.7 %. Компанията е собственост на Генадий Тимченко, акционер в банка "Россия" и един от най-богатите руски бизнесмени. Според САЩ той подлежи на санкции заради предполагаемите си връзки с президента Путин.

Акциите на фондовия пазар и на други банки бяха засегнати от действията на американските власти. Акциите на "Сбербанк" , най-голямата банка на Русия, са намалели 2,9 %, а а на ВТБ са се сринали с 4.3 %.