Мораториумът върху проучванията и добива на шистов газ няма да бъде отменен, не се очертава в България да се добива шистов газ и аз благодаря на всички, които изразиха граждански позиции, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

В никакъв момент Министерски съвет не е имал намерение да предлага отмяна на мораториума звърху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване или добив на газ и нефт, заяви екоминистърът, Михайлова благодари на всички активни членове на НПО-та и на всички, които са изказали своето мнение по темата за шистовия газ по един или друг начин.

"Те демонстрираха позицията на гражданското общество в България, което определено не приема друга форма на забрана на използването на шистов газ, освен мораториум. Щом това е позицията на гражданското общество, аз се подчинявам, гражданите са ме направили министър", каза още Михайлова. Тя обясни, че това, което е казала е било част от мислите, които е споделяла по време на работата на временната комисия в предишния парламент.