Писмо от председателя на НС Михаил Миков, с което е изпратено заявлението на Цветанов за отказ от имунитета му, е постъпило при главния прокурор.

За това съобщават от прокуратурата. Със заявлението Цветанов изразява писменото си съгласие по смисъла на чл. 70, ал. 2 от Конституцията на Р България за снемане на имунитета му. Документите са изпратени незабавно на Софийска градска прокуратура. След получаването им, с постановление от 5 юни 2013 г. разследването по досъдебното производство е възобновено. Предстои призоваване на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем, съобразно предвидения в процесуалния закон ред.

БГНЕС припомня, че от тази сутрин Цветан Цветанов е вече без имунитет. Внесох почти същото искане, само че с конкретния номер на делото, което е изпратено от главния прокурор. За съжаление, не ми остана време да се запозная с всичко това, което е внесено, но за мен е без значение, защото знам, че съм невинен, подчерта Цветанов на излизане от Деловодството на НС.

Аз не съм чел делото и не знам какво има вътре написано, отговори Цветанов на въпрос на БГНЕС допуска ли свидетелските показания на двамата служители на СДОТО, които са проговорили за незаконните подслушвания, да са верни. За мен няма никакво значение какво е написано вътре, защото аз знам какво съм правил и мога да ви уверя за пореден път, че никога, по никакъв повод не съм разпореждал, не съм си и помислял да правя незаконни подслушвания или да карам служителите да правят действия, които са извън закона, извън техните професионални задължения, увери Цветанов. "Като "част от политическата игра, с помощта на прокуратурата" определи по-рано днес бившият вътрешен министър обвиненията срещу него. Никога няма да се намерят разпореждания за незаконни подслушвания, заяви Цветанов.

Миналия четвъртък главния прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията.

До 8 години затвор може да получи бившият МВР шеф, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда. Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е "допустителство по служба". Обвинението е по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с член 387 - така нареченото допустителство по служба - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление.