"Мога да твърдя аргументирано, че никога ситуацията в страната не е била по-зле, не говоря само за цифри, но и за структурните проблеми в публичния сектор и за отчаянието в хората", заяви министър-председателят Пламен Орешарски на пресконференцията след първото заседание на Министерски съвет.

Орешарски съобщи, че е имал среща с европейските посланици, на която споделил за осъществените промени през последните 20 години. Болниците са с рекордни за последните десетина години дългове, добави той. Премиерът напомни, че е поел ангажимент да уведоми обществото коректно без пропагандни елементи за фактическото състояние на държавата и подчерта :"не бих си позволявал да правя пропаганда с цифри или без цифри".

"Ако ме попитате кога ще достигнем средноевропейските доходи срокът е доста дълъг, ако ме попитате кога ще усетим първите признаци, че ситуацията се подобрява, срокът е по-кратък", каза още Орешарски днес. Той обеща планираните промени в Закона за обществените поръчки да бъдат подложени на обществена дискусия, за да може цялото общество да има една доза повече увереност, че конкурсите са истински.

Към този момент всички членове на ДКЕВР са подали оставки, някои от оставките са подадени по-рано, тази сутрин председателят Евгения Харитонова също е подала оставка, каза премиерът. "До края на работния ден ще ви уведомим за новия състав на ДКЕВР, така че да не губим време", обърна се Орешарски към медиите. "Регулаторът трябва много бързо институционално да се стабилизира", подчерта той и добави, че няма да престава да наблюдава оперативната работа в Министерство на икономиката. "Към днешна дата мога да ви уверя, че няма да допуснем ново увеличение на цени, а дори с риск леко да избързам, много ми се иска в следващите седмици да имам и по-добри новини", заяви премиерът.

В нито едно министерство не са увеличени съветници. По отношение на заместниците сме подхождали функционално, във всички по-големи министерства ще има по трима заместник - министри, а в другите – по двама, обясни Орешарски. Според финансовия министър Петър Чобанов в МФ двама зам.- министри са малко. "Ще се създава една нова бизнес среда, ще престане административния натиск и ще се покаже на бизнеса, че той може отново да инвестира", обеща от своя страна министър Чобанов.

"Това лято министрите няма да излизат в отпуска. Поне по една седмица ще имат вероятно, но няма да излизат в пакет, така че Министерски съвет няма да прекъсва работа през лятото", заяви Орешарски. Премиерът съобщи, че още следващата седмица ще има среща със синдикатите, работодателите, неправителствения сектор, за да се сформира работна група за определяне на мерки за намаляване на административната тежест. Започваме с пълна инвентаризация на съществуващите режими, за да се види кои могат да бъдат облекчени или премахнати, уточни той. Напомних на министрите да дадат подходящи предложения в ЗОП, за да направим още по-неутрална процедура и да разширим достъпа до участие в процедурите за обществените поръчки, каза още министър - председателят.

Към момента рисковете са за допълнителен дефицит в размер на 2,4% от БВП и моят съвет към министрите е да търсят възможности за оптимизация на разходите, заяви финансовият министър Петър Чобанов. "Не заварваме цветуща финансова ситуация", призна Петър Чобанов. "Оценките на приходните агенции, които почиват на обективен анализ, посочват риск от неизпълнение на приходите от малко над 1 милиарда лева, което е около 1,4% от прогнозата за БВП.

От страна на разходите съществуват доста сериозни рискове поради очакванията за възникване на доста разходи. Редица разходи са отлагани, за да бъдат извършени от следващото правителство. Общата сума за която говорим е в размер на 830 милиона лева, което е малко над 1% от БВП", обясни той.

Няма да позволя МВР да продължава да работи по досегашния начин, заяви Пламен Орешарски. МВР показа сериозни дефекти в работата в последните 4 години и няма да се съглася да продължи да работи по този начин. Аз ще се опитам да аргументирам пред партньорите ни, че МВР трябва да работи в интерес на хората, а за тази цел са необходими промени, които в момента извършваме. Опитът за натрапване на идеализирани стари структури, които всички се убедихме, че дават дефекти не е за насърчаване, заяви Орешарски.

По отношение на областните управители, ще съгласувам всички областни управители с парламентарните сили, подкрепящи кабинета. Аз лично нямам толкова широк кръг познати, за да бъдат изцяло мои предложения, съобщи премиерът и каза, че заместник-министрите също ще бъдат съгласувани с парламентарните сили. За тях обаче има повече кандидати, отколкото са бройките и трябва да се преценят професионалните качества на всеки един от тях с ресорите, за които ще отговарят. "При заместник-министрите ще следваме логиката за съставяне на кабинета, ще има на първо място професионалисти в една сфера", обясни Орешарски. Финансовият министър Петър Чобанов призна, че с него не е обсъждано името на Момчил Андреев. Премиерът съобщи, че ще се направи ново Министерство на инвестиционното планиране, но щатът му ще е за сметка на щата на други министерства.

"По отношение на шистовия газ, в програмните документи не е записано, а ние сме програмно правителство, разбира се животът е динамичен и когато е необходимо ще включваме и други приоритети или ще видоизменяме някои. Шистов газ не присъства в приоритетите ни и няма да бъдат предприемани действия. Знаем реакцията на обществото", призна Орешарски.

"По отношение на протестите, мога да изразя разочарование, че протестите бяха на втория ден, вероятно това е един от рекордите. Давам си сметка, че ние нямаме 100 дни и не само, че нямаме 100 дни, а българските граждани очакват с напрежение първите действия на кабинета, но мисля, че имахме право на толеранс поне на една седмица", заяви още премиерът. "Аз и министрите ще работим за интересите на хората и много се надявам и привържениците на партии, които сега са опозиция и които протестират на втория ден от формирането на кабинета да се убедят, че работим и в техен интерес", добави той.

По отношение на външната политика на страната по време на неговия мандат Орешарски обеща пълна приемственост и добросъседски отношения с нашите съседи. Финансовият министър Петър Чобанов пое ангажимент, че няма да се стигне до дефицит от 4% и ще спазват всички правила. Ще се работи обаче за премахване на паразитни и излишно раздути разходи на министерствата.