Трагедията в Чернобилската атомна електроцентрала е умишлено предизвикана с цел разпадането на СССР и отделянето на Украйна от Русия. Това са констатациите на независимата физическа и техническа експертиза, извършена от ядрения физик Николай Кравчук, пише "30 думи".
Резултатите от проучването му са описани в статията “Загадката на  Чернобил”, публикувана през 2011 г. в Москва, където тя предизвиква определен резонанс. Още преди публикуването на книгата, след първия теч в украинската преса, Кравчук веднага е уволнен от Института по теоретична физика в Националната академия на науките.
Заключенията  Кравчук са подкрепени в рецензията на труда му от  проф. д.т.н. И. А Кравец и доктора на науките В. А. Вишински. Въпреки това до широката общественост резултатите от изследването на украинския учен не стигат.
Ученият твърди, че експлозията на реактора е била  предварително планирана и извършена под ръководството на Централния комитет на КПСС, ръководен от Горбачов, а вината е прехвърлена внимателно на персонала на станцията, който става “изкупителна жертва”.
След това ядрените инженери са принудени да се защитават в условия на кръгова отбрана от  натиска  на “перестройчиците”. Което косвено е признато пред международната общност от горбачовското ръководство, към което водят всички следи.
“През август 1986 г. официалната версия на събитията в Чернобил беше представена пред МААЕ и  основното й заключение е: ”Основната причина за инцидента е доста невероятно съчетание на нарушаване на реда и начина на работа, допуснати от персонала на енергоблока“, казва Николай Кравчук.