Над 250 гости се събраха снощи в елитния ресторант „Континентал Плаза“ за премиерата на първите два тома на "Дипломатическа енциклопедия". Авторите, присъствали на представянето, бяха проф. Александър Янков, д-р Румен Ралчев – Велик приор на рицарите тамплиери в България, д-р Кръстю Гергинов, д-р Димитър Романов, както и главният редактор на двете издания ген. Любен Гоцев. Да ги поздравят дойдоха Димитър Иванов, Светлана Шаренкова, политиците Йордан Величков, Евгени Узунов и Николай Цонев, проф. Николай Овчаров, членове на Българското дипломатическо дружество с председателя си Филип Боков, десетки бивши зам.-министри на МВнР, посланици на страната ни, дипломати, а също и представители на научната общност у нас. Енциклопедията бе представена от писателя и издател Николай Стоянов, а за създаването й разказаха присъствалите автори.
Първи том на Енциклопедията съдържа термините от цялото международно публично право, събрани за първи път у нас на едно място, както и основните понятия от държавно, конституционно и административно право, които са полезни за всеки, който в личен план или служебно се занимава с международни отношения. Посочено е, също така, съдържанието на времевите мерки, като ера, епоха, период и най-често употребяваните определения за събития – бунт, преврат, въстание, революция.

Втори том е посветен на теорията на международните отношения и свързаните с тях понятия. Национална доктрина, национална сигурност, национален идеал, начини на вземане на външнополитически решения, на планиране и прогнозиране - това са само част от хилядите статии. Правилата за поведение в обществото, държавният и дипломатическият протокол, правилните форми на обръщение, техниката на международната учтивост, които включват десетки норми - от оформянето на визитна картичка и покана до кореспонденцията у нас и в чужбина, използването на езиците, етикета и морала, които определят поведението и създават закони, са неделима част от комплекса знания, необходими не само на бизнесмени, дипломати, политици и държавници, но и от всички възпитани хора.