Тази нощ турската полиция отново е арестувала десетки демонстранти. Силите на реда са използвали сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат хилядите протестиращи по улиците на Истанбул и столицата Анкара в ранните часове.

Активистите се опитаха да достигнат офисите на премиера Реджеп Тайип Ердоган в двата града въпреки предупрежденията на стражите на реда да се разпръснат.

Сблъсъци между протестиращи и полиция имаше и в граничещия със Сирия град Хатай. Там загина 22-годишен демонстрант, след като бе ранен с огнестрелно оръжие по време на протест. По последна информация в сблъсъците в Хатай са ранени двама полицаи и трима демонстранти.

Хиляди протестиращи се събраха по-рано на площад „Таксим" в Истанбул, който се превърна в сърцето на протестите, преминали в безредици в петък и разпространили се из цялата страна.

Протестните действия продължават въпреки извинението за полицейското насилие и призива за прекратяване на вълненията на вицепремиера Бюлент Арънч. Според организации за защита на правата на човека, в хода да протестите до момента са ранени няколко хиляди души. По данни на властите броят на пострадалите е над 3000, като повечето от тях са полицаи.

Около 350 души протестираха снощи край Европейския парламент в Брюксел в знак на подкрепа с вълненията в Турция. Участниците в мирния протест се обявиха срещу политиката на управляващата Партия на справедливостта и развитието, срещу цензурата в турските медии и срещу сунитската политика, налагана на религиозните малцинства, сред които и алевитите. Те призоваха Европейския съюз да осъди публично политиката на турското правителство за употребата на прекомерна полицейска сила срещу мирните демонстранти.