Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се отказа от имунитета си.

Това Цветанов направи преди минути, след като отиде в деловодството на парламента.

"Като "част от политическата игра, с помощта на прокуратурата" определи по-рано днес бившият вътрешен министър обвиненията срещу него. Никога няма да се намерят разпореждания за незаконни подслушвания, заяви Цветанов. Никога по никакъв повод не е давано такова разпореждане, защити се той по повод свидетелските показания на двама от служителите на СДОТО срещу него. Запитан дали се притеснява от разследванията, Цветанов отговори, че никога не е ползвал МВР за политически цели. "Политическите ни опоненти са доста обвързани във времето със сериозните организирани престъпни групи. Това е атака към мен, според тях, но те не знаят, че това е атака към държавността в България", каза Цветанов.

Миналият четвъртък главния прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията.

До 8 години затвор може да получи бившият МВР шеф, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда. Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е "допустителство по служба". Обвинението е по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с член 387 - така нареченото допустителство по служба - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление.