Вчера с процедурни хватки управляващите в НС лишиха партия ГЕРБ от полагащия й се брой членове на ЦИК и от представител в ръководството й. С тези думи започна днес в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева в декларация на ПГ.

Никоя партия не може да отъждествява себе си с държавата, продължи Цачева. Нарушава се по този начин конституционния ред. Решенията се вземат на тъмно и по неясни принципи, обвиняват от опозицията двете партии в управлението. Демонстративно, грубо и неприкрито те подготвиха състава на ЦИК, така че тя да стане оръжие в защита на техните партийни интереси. За първи път в демократичната ни история е налице такъв парадокс - водещата партия да не получи място в ръководството на ЦИК.

Загърбват се основни демократични принципи и норми. Според ГЕРБ БСП, ДПС и Атака се страхуват от избори - алармираме българските граждани и европейските партньори, че провеждането на честни избори за ЕП вече е опорочено, заяви Цачева. Те / партиите в управлението - бел.р./ стартират с компрометирана ЦИК , подчерта . Прави се недопустимото, преосмислете посоката ,в която тласкате изборния процес и прегласувайте състава на ЦИК, без да поставяте условия и ултиматуми, призова тя.


Свидетели сме на поредния опит на БСП и ДПС да подменят вота на българските избиратели. Това се казва в декларация на ГЕРБ, чиито пълент текст
БГНЕС публикува:

"В нарушение на основния принцип на демокрацията за съобразяване с волята на мнозинството, те приложиха процедурни хватки и предложиха решения, с които да лишат най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ от полагащия й се брой представители в ЦИК и от представител в нейното ръководство.

Според член първи на българската Конституция, "никоя партия не може да си присвоява народния суверенитет". А според алинея 11, пак от основния закон, "никоя партия или идеология не може да отъждествява себе си с държавата". В последните 10 месеца от управлението на БСП, ДПС и Атака сме свидетели на системното нарушаване на този конституционен принцип.

Партиите, които не получиха и никога няма да получат гласовете на мнозинството на българските граждани, днес управляват в съглашение, вземат решения на тъмно и по неясни принципи. Тези партии пренебрегнаха волята на мнозинството българи, изразена през май миналата година. И понеже знаят, че нямат шанс да спечелят народното доверие, се канят да получат служебна победа и на предстоящите майски избори за Европарламент. За това демонстративно, грубо и неприкрито подготвят състава на новата ЦИК и нейното ръководство така, че да станат оръжие за защита на техните партийни схеми и служебно получени резултати.

Действията на БСП, ДПС и Атака, които са далеч от парламентарното достойнство, имаха за цел да не допуснат най-голямата парламентарна група да бъде коректив на подготвяните пропартийни решения и защитата на интересите на управляващите в предстоящия изборен процес. За първи път в 25-годишната ни демократична история има такъв парадокс. Не се спази правилото най-голямата парламентарна партия да получи председателско място в 42-то Народно събрание, не се допуска и сега тя да има водещо място в ЦИК. Това поведение не е прецедент от страна на БСП, ДПС и Атака. То е истинската същност на тяхната политика на системно неглижиране и загърбване на основни демократичните принципи и норми.

В последните дни сме свидетели и на най-драстичното им нарушение при формирането на състава и ръководството на ЦИК. Кризата на българската демокрация след формирането на трипартийното управление на партии без необходимото обществено доверие се задълбочава. Не само заради откровеното погазване на изискванията на изборния закон, но и заради това, че с тези действия вече е поставено под съмнение честното провеждане на изборите за членове на Европейски парламент.

Невъзможността и нежеланието да приемат и да проведат честни избори, БСП, ДПС и Атака показаха още с реакциите си към т. нар. "Костинбродска афера". Те я организираха, когато видяха, че няма да могат да спечелят в честна битка парламентарните избори. Днес сценаристите и изпълнителите на Констинбродския спектакъл са същите и са се активизирали отново. Техните усилия са насочени към това да владеят изборния процес, така че да не допуснат свободното волеизявление на българските избиратели да им отнеме трудно придобитата власт и позиции. Няма демократична и уважаваща себе си партия в съвременна демократична Европа, която да си позволи машинации, които да елиминират политическия й опонент от организирането и администрирането на изборния процес.

Очевидно е, че БСП, ДПС и Атака се страхуват от изборите. Те много добре знаят какви машинации са прилагали през дългите години участие във властта, каква подмяна на гласове са правили и колко пъти са купували гласовете на избирателите. За това искат сега и в бъдеще никой да не им пречи да продължат с тези практики. Тяхното поведение показва, че днешните социалисти и произлезлите от партията майка формации и кадри не са скъсали пъпната връв, която ги свързва с комунистическите маниери на изборни манипулации.

За това със загриженост и тревога алармираме българските граждани и европейските институции, че провеждането на честни и свободни избори за Европейски парламент вече е опорочено. Те стартират с една компрометирана от представителите на управляващите партии ЦИК. Защото циркът, който разигравате, господа и дами от БСП, ДПС и Атака, вече хвърли сянката на съмнението върху работата на тази важна за демокрацията комисия. Очевидно е, че не сте готови за честни и демократични избори. Очевидно е, че го съзнавате и е пределно ясно за всички, че правите и недопустимото, за да прикриете от гражданите и опозицията този факт.

Настояваме в най–кратки срокове да преосмислите посоката, в която тласкате развитието на изборния процес и да прегласувате предложената от ГЕРБ кандидатура, за да попълните състава на ЦИК. Призоваваме да проявите зрялост и отговорност и да направите това възможно най-скоро без да поставяте условия и ултиматуми към трети институции. Така ще можете да спасите не само организацията и провеждането на европейските избори в срок, но и малкото останал потенциал за доверие на гражданите в институциите на държавата ни", се казва в декларацията на партията на Бойко Борисов.