Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се отказа от имунитета си.

Това Цветанов направи тази сутрин, след като отиде в деловодството на парламента. От 10 адвокати, които ми се обадиха, се спрях на един, но кой е той ще научите по-късно, заяви на излизане зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ. Внесох почти същото искане, само че с конкретния номер на делото, което е изпратено от главния прокурор. За съжаление, не ми остана време да се запозная с всичко това, което е внесено, но за мен е без значение, защото знам, че съм невинен, подчерта той. И това са поредните внушения, които ще бъдат използвани спекулативно от управляващите, допълни Цветанов.

Разговарях в Брюксел с колегите ми от ЕНП и разбира се, ситуацията в България не е така добра, както се представя, посочи Цветанов. Първо там са обезпокоени от националистите, че са част от това правителство, защото на всички е ясно, че лидерът на Атака подкрепи правителството, а това означава, че и неговата парламентарна група. Дискутирахме и внушенията, които бяха направени в деня за размисъл, които доведоха до тази сложна конфигурация в следизборния ден, каза Цветанов. Разговаряхме и за предстоящите законодателни промени в сектор сигурност у нас, които са много обезпокоителни, затова че се нарушава граденото през последните 4 години, продължи той.

Според Цветанов първите стъпки, които прави новото правителство раждали огромно безпокойство. Всеки в ЕК гледа как се харчат европейските средства и като имаме конфигурация у нас от 3 политически субекта, които диаметрално се разминават в предизборните си обещания, но съставиха правителство, водени само от това да търсят реваншизъм и да са с омраза към ГЕРБ, смятам, че това е омраза, която те изразяват срещу над 1,1 млн. души, посочи той.

Аз не съм чел делото и не знам какво има вътре написано, започна отговора си Цветанов на въпрос на БГНЕС допуска ли свидетелските показания на двамата служители на СДОТО, които са проговорили за незаконните подслушвания, да са верни. За мен няма никакво значение какво е написано вътре, защото аз знам какво съм правил и мога да ви уверя за пореден път, че никога, по никакъв повод не съм разпореждал, не съм си и помислял да правя незаконни подслушвания или да карам служителите да правят действия, които са извън закона, извън техните професионални задължения, увери Цветанов. Ами как го разбирате този неосъществен контрол, питам вас, защото и аз не го разбирам, репликира той представител на медия. А кой твърди, че има такива незаконни подслушвания, кой, а ако има къде са доказателствата, пита депутатът от ГЕРБ. Защото самият главен прокурор твърди, че няма още доказателства за незаконни подслушвания и се чакат да бъдат направени експертизи, така че не ми задавайте въпрос, който не кореспондира с истината, отбеляза Цветанов.

"Като "част от политическата игра, с помощта на прокуратурата" определи по-рано днес бившият вътрешен министър обвиненията срещу него. Никога няма да се намерят разпореждания за незаконни подслушвания, заяви Цветанов. Никога по никакъв повод не е давано такова разпореждане, защити се той по повод свидетелските показания на двама от служителите на СДОТО срещу него. Запитан дали се притеснява от разследванията, Цветанов отговори, че никога не е ползвал МВР за политически цели. "Политическите ни опоненти са доста обвързани във времето със сериозните организирани престъпни групи. Това е атака към мен, според тях, но те не знаят, че това е атака към държавността в България", каза Цветанов.

БГНЕС припомня, че миналия четвъртък главния прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията.

До 8 години затвор може да получи бившият МВР шеф, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда. Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е "допустителство по служба". Обвинението е по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с член 387 - така нареченото допустителство по служба - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление.