Не виждам как главен секретар на МВР може да обяснява на командосите как да провеждат своите операции. Това заяви днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в кулоарите на НС пред медиите.

Тези, които са издънили операцията е друга тема - оставам това на тяхната съвест и на компетентните органи, добави той. Длъжни сме да проверим всичко, МВР проверява всички версии и където има данни за престъпление ще бъдат предоставено на прокуратурата. Установят ли се пропуски, грешки, вина и т.н. естествено, че ще има оставки за всеки един, който попада в тези компоненти, отговори той на въпрос на медия. Отрядът провежда своите операции , въоръжение и оборудване по щат - спекулациите са излишни. Още повече, че хора, които са разнасяли само папки, да коментират специални операции, не им прави чест, подчерта Лазаров. А, направете и експеримент, стрелба с калашник от 3 м. до какво води, уточни той.

Има компетентни хора, ще се направят съответните експертизи, надявам се това да стане в рамките на 10 дневното производство, където ще се установи обективната истина, каза главният секретар. Много глупости се изприказваха, много мръсотия изплува, нека говорим с факти, не са готови всички факти - да не бързаме със заключенията.

Нека да направим едно уточнение - действията, структурата и оперативните задачи, които решава Специализирания отряд за борба с тероризма са с много висока специфика - там се провеждат много специални неща, от които не разбират главните секретари на МВР, и аз нямам претенцията да разбирам, въпреки че съм работил в това поделение. То решава специфични бойни задачи, със специфичен боен ред.

Единственият служител, който ръководи службите у нас, на каквото и да е ниво, съм аз, на професионално ниво. Сега откъде е финансистката, чистачката - не е сериозно да коментираме, каза Лазаров. Има срокове за извършване на проверката от нас, но вече влизаме в друга хипотеза. Разбрах, че и прокуратурата ще прави проверка - оттук нататък са важни техните срокове, защото те са господари на производството, отбеляза той.

Лазаров отрече слуховете, че неговата име се спряга за ръководител на НСО. Ако съм допуснах някъде грешка, взимам си папката и ще си ходя. И няма намерение да сменя работното си място в МВР с НСО.