Няма случаи на доказано увредени лица след проведена имунизация, заявиха за БГНЕС от МЗ в справка по достъп до обществена информация.

След проучване на съобщените случаи и анализ на причините оценени като вероятно свързани с предхождаща ваксинация са 7 случая за 2012 г., 11 случая през 2011 г. и 21 случая за 2010 г. При всичките е имало хоспитализация, която е завършила с оздравяване. Към момента от Министерството на здравеопазването не планират промени в Националния имунизационен календар и други изменения на Наредба 15 за имунизациите в Република България, но доколкото Наредбата регламентира е невъзможно всички евентуални промени да бъдат предвидени. Принципно е възможно намаляване броя на задължителните имунизации чрез прилагане на комбинирани препарати, пишат в отговор на въпрос от министерството.

Намаляването на заболяванията, срещу които се извършват имунизации, е неприемливо от медицинска гледна точка.

Твърдението, че ваксините показват страничните си ефекти в рамките на 48 часа след поставяне, е невярно, категорични са от МЗ. Тук е мястото да припомним, че след смъртта на тримесечния Павел, който почина дни след поставени две ваксини, специалисти се изказаха в няколко телевизии, че няма как ваксината да има общо със смъртта, тъй като са минали няколко дни, а ваксината показвала страничните си ефекти за 48 часа.

Срокът от 4 седмици е този, в който организмът изгражда специфичен имунитет в следствие на имунизацията и поради това в рамките на този срок всяка реакция трябва да се оценяваща във връзка с предшестваща имунизация. Съгласно чл. 14 на Наредба 15 всеки медицински специалист, който установи нежелана реакция след ваксинация, трябва да уведоми незабавно РЗИ.

От министерството предоставиха на БГНЕС и статистика за подлежащи и обхванати от имунизация лица през годините 2010, 2011 и 2012. Имунизацията срещу туберкулоза с БЦЖ ваксината обхваща 97% от новородените, или през 2010 г. - 97,80%, 2011 г. - 97,70% и 2012 г. - 97%. Ваксината срещу хепатит Б, според данните на МЗ, също обхваща доста голям брой от населението ни - над 95%. Процентите при другите ваксини също са около 90, като вече при реимунизациите процентите на обхват падат до малко над 70% при някои от ваксините.