Собствениците на "Мадара Юръп", които получиха подкрепа от правителството да осъществят мащабен проект край плажа Карадере в близост до защитена екологична зона, излизат на светло. Това обяви Тим Чадуик, представител на инвеститорите пред Нова телевизия.

В четвъртък вечерта около 2000 души излязоха на протест в София срещу плановете на кабинета да бъде застроена една от малкото останали девствени територии по българското Черноморие. Преди това през целия ден всички министерства и лидерът на БСП Сергей Станишев се включиха в обяснителна акция за "екологичното" застрояване на Карадере.

Собствениците са чужденци и е нормално да са офшорки

"Собствениците на акциите ще бъдат публично достояние следващата седмица. Съгласно българското законодателство, когато става въпрос за голямо дружество, всеки акционер е прозрачен и може да бъде проверен от властите", заяви Тим Чадуик, председател на борда на директорите на "Мадара България пропърти фонд", компанията инвеститор, която иска да строи в Карадере.

Той съобщи още, че това са групи от международни инвеститори и поради факта, че те не са българи, е нормално да са офшорни компании, защото това значи "извън граници".

Според Търговския регистър 94.99% от "Мадара Юръп" са собственост на регистрираното в Малта дружество "Рейнбоу Малта Холдинг". На последното общо събрание то е представлвано от Яна Пламенова Сенкова от Русе.

Пет процента в "Мадара Юръп" са собственост на друга офшорка – "Рейнбоу Груп Сървисиз", която е била представлявана от Ангел Калев Донев на общото събрание, сочи справка в Търговския регистър.

Радослав Димитров Димитров е собственик на две акции за два лева, което е 0.004% от собствеността в "Мадара Юръп", показва още Търговският регистър.

Агент на ДС в дружеството-инвеститор

"По закон сме длъжни да имаме български представител в борда на директорите и заради това Людмил Гачев присъства там. Той е независим директор", обясни Тим Чадуик.

Людмил Гачев е банкер, като в момента е съветник на австрийската "Хипоинвестмънтбанк“. В периода 1993-1995 г. е бил член на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, в която мажоритарен собственик сега е Цветан Василев. Работил е още за Българската външнотърговска банка" - сега "Уникредит Булбанк", на "Хеброс Банк" и някогашната банка "Биохим", става ясно от негова автобиография, публикувана в интернет.

Според справка на комисията по досиетата Людмил Ганчев е бил секретен сътрудник на ІV управление на ДС с псевдоним Михаил. Той е бил вербуван през 1987 г. и е продължил да работи за службите и след 10 ноември 1989 г.

Попитан къде се намира офисът на компанията инвеститор, Чадуик отговори, че в България имат доста мениджъри, които ще работят по проекта на място.

Старт на екооценката на проекта

"Започваме оценка за въздействие на околната среда, която отнема шест месеца. През това време нищо няма да се прави в Карадере. Имаме и протокол от "Натура 2000", каза още Тим Чадуик.

На въпрос с кой член на правителството осъществяват контакт, за да бъде одобрен този проект, той отговори, че контактуват с всички, които са отговорни за Карадере. "Контактуваме с много министри", каза Чадуик и допълни, че няма да споменава имена.

"Работим по този проект осем години, виждаме как се сменят правителства, а това, което искаме да направим, е да инвестираме в един прекрасен проект", каза той. По думите му първоначалният план е много по-голям, отколкото това, което ще е в действителност.

Тим Чадуик отрече да познава лидера на европейските и българските социалисти Сергей Станишев и съпругата му Моника. "Никога не съм се срещал с него", каза той.

Братът на Станишев ще съди депутати

Междувременно Сергей Станишев препоръча на брат си Георгий да съди всеки, който замесва името му с този проект. Това обяви Станишев в парламента, като по думите му неговият брат се е превърнал в "боксова круша".

Станишев първо декларира, че брат му няма нищо общо с проекта "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт", но журналист му припомни как лично той е съобщил, че арх. Георгий Станишев е участвал в проектирането. "Той е участвал в проектирането като наемен работник. Така че няма нищо общо с този проект", продължи да отстоява позицията си Станишев. След това изрази съмнения дали този проект е същият, като онзи от 2007 г., защото не бил виждал "по никакъв начин" решението на правителството.

Преди това депутатът от БСП Петър Курумбашев обяви пред бТВ, че Георгий Станишев възнамерява да съди депутатите, които са го обвинили, че е свързан със скандалния проект за застрояване на Карадере.

Курумбашев обясни, че вчера е провел разговор с арх. Станишев по повод изнесената информация за негови връзки с проекта Карадере. Депутатът обясни, че му е задал два въпроса - дали има връзка самият той или фирма, в която участва, с проекта Карадере и дали притежава земя в този район. Получил отрицателни отговори и на двата въпроса. "Колегите, отправили тези свои твърдения, опасявам се, ще трябва да ги докажат и в съда", заключи Курумбашев, който е в листата за евродепутати на БСП.

По думите му конфликтът със строенето по българското Черноморие трайно съществува и има две крайности - хора, които искат да застроят Черноморието, и други, които не искат то да се пипа повече и да остане в естествения си вид. "Очевидно и двете решения не са верни", коментира Курумбашев.

Според него проектът Карадере трябва да мине екологична оценка и ако тя е отрицателна, изобщо няма да се стигне до разрешително за строеж.