Върховният съд отмени избора на „Ел“ за подмяната на уличното осветление

Върховният административен съд обяви за незаконосъобразно решението на Община Русе за избора на фирма „Ел“ за изпълнител на обществената поръчка за подмяна на осветителните тела на няколко русенски булеварда с енергоспестяващи. Договорът бе сключен на 1 декември и дейностите по него вече са в ход. Процедурата обаче бе обжалвана от другия участник в обществената поръчка ДЗЗД „ВИО А“, който бе отстранен заради несъответствия в офертата му с предварително публикуваните условия. 
Тъй като това обжалване щеше да забави подмяната на уличното осветление, Община Русе поиска и получи от Комисията за защита на конкуренцията разрешение за предварително изпълнение на поръчката под угрозата за налагане на санкция, ако обжалването успее. И сега то е обявено за основателно на последна инстанция от Върховния административен съд, според който и фирма „Ел“ е трябвало да бъде отстранена от участие, понеже не е предоставила всички изисквани документи, но въпреки това е допусната и определена за изпълнител.
Съгласно разпоредбите на Закона за обществените поръчки КЗК може да наложи на Община Русе санкция в размер от 5 до 10 на сто от стойността на сключения договор, който е на стойност 1 136 441 лева без ДДС. Това означава, че глобата може да е в диапазона 56-110 хиляди лева.
Модернизацията на уличното осветление предвижда конвенционалните натриеви лампи с мощност от 50 до 250 W без индивидуална компенсация на реактивните товари да бъдат заменени със светодиодни осветители с адекватна оптична система, степен на защита и клас по електробезопасност, енергоефективни светлинни източници и пусково-регулиращи апарати, които да са защитени от вандалски прояви.