Братът на Станишев за Карадере: Това е нова фаза на лудост!

"Слуховете за моите връзки с Карадере са нова фаза на лудост на някои среди, не знам кои. Аз съм архитект и се занимавам с проекти. Нямам концесии и нямам нито грам земя." Това коментира по повод поредните информации, че е забъркан с нови застроявания по морето Георгий Станишев, брат на лидера на БСП Сергей Станишев.

Вчера правителството одобри проект за застрояване на Черноморието, който веднага бе свързан с брата на Станишев. Става въпрос за инвестиционен проект на стойност 100 млн. лева в община Бяла. Проектът трябва да се изпълни в местността Карадере, южно от Варна.

Карадере попада в защитената мрежа „Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Архитект Георгий Станишев за пореден път призна, че е правил проект за компанията "Нормън Фостър", но това е станало през 2006-2007 г. и тотално е приключил с това. "Свършихме си много добре работата с този изключително добре моделиран проект, издържан екологично и законно. Но в днешния контекст нямам нищо общо", отсече Станишев. Той допълни, че и към момента продължава да работи с английската компания, но проектите му са на друго място.

Станишев припомни, че проектът в Бяла е спрял покрай кризата. На въпрос за промените в изискванията за екология, които спъваха проекта, той подчерта, че подобно начинание търпи развитие и се променя във времето, съгласно нововъведения в законодателството.