НС избра Ивилина Алексиева за председател на ЦИК

Депутатите избраха за председател на ЦИК Ивилина Алексиева, предаде БГНЕС.

Народните представители гласуваха единодушно за това Алексиева да бъде председател на ЦИК.

След провеждането на публичната процедура и съгласно приетите правила за предложения за състав на ЦИК, парламентарно представените партии и коалиции направиха своите номинации за избор на председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК. До 18.00 часа на 18 март 2014 г. в деловодството на Народното събрание постъпиха като предложения от ПГ на ПП ГЕРБ за председател на ЦИК – Маргарита Златарева; От ПГ на Партия Атака за заместник-председател на ЦИК – Мария Мусорлиева; От ПГ на ДПС за секретар на ЦИК – Севинч Солакова; От ПГ на Коалиция за България за председател на ЦИК – Ивилина Алексиева.

На 17 март правната комисия в НС изслуша 24 кандидати за членове на ЦИК. Ако бъда избрана за председател ще държа ЦИК да бъде професионална, почтена, да изгради доверие, за да спомогне да се укрепи държавността у нас. Това заяви на изслушването предложената за председател на ЦИК от депутати от КБ, представителят на гражданския сектор Ивилина Алексиева. Ивилина Алексиева има безспорна юридическа експертиза, била е наблюдател на избори, експерт при изработване на изборно законодателство, в момента - изпълнителен директор на Института за модерна политика, заяви депутатът от КБ и зам.-председател на НС Мая Манолова. И подчерта, че нейната кандидатура ще е гаранция за безпристрастност при изпълнението на тези функции.

За първи път членовете на ЦИК се избират с прозрачна процедура и при активно гражданско застъпничество, добави Борислав Цеков от Института за модерна политика, който подчерта, че Алексиева не членува в партии и е предложена от 4 НПО.

Кандидатите за членове на ЦИК, предложени от депутати от КБ са Александър Андреев, Иван Гавазов, Ивилина Алексиева, Цветан Милев, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Стоева, Таня Дишлиева и Таня Цанева. Предложенията от ГЕРБ са Емануил Христов, Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Маргарита Златарева, Мария Бойкинова, Румен Цачев, Цветозар Томов и Ясен Стоев. От ДПС – Ерхан Чаушев, Метин Сюлейманов и Севинч Солакова. От Атака - Владимир Пенев и Мария Мусурлиева. От "Синьо единство" - Ивайло Ивков, а от НДСВ - Иванка Грозева.