Бяла прави морски курорт за над 100 милиона лева.

Правителството одобри Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Инвестицията е на стойност над 100 млн. лв. и предвижда изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение, върху собствени имоти в община Бяла, Варненско. Проектът ще се изпълнява от "Мадара Юръп" АД и предвижда създаването на 500 работни места в общината, чието ниво на безработица към момента е над средното за страната.

С одобрения меморандум се установяват задълженията на инвеститора за извършване на инвестицията в посочените параметри и тези на държавата за предоставяне на исканите от инвеститора насърчителни мерки по ЗНИ - индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и институционална подкрепа от междуведомствената работна група. С меморандума не се поемат финансови задължения от страна на държавата, а инвеститорът се съгласява да изпълни проекта по начин, отговорен към защитата на интересите на своите работници и служители и техните семейства, на трети лица, общността и околната среда по местонахождение на проекта, при спазване на всички изисквания на българското и общностното законодателство.