Ремонтът на Дунав мост е под въпрос заради твърде високи оферти

Наложителният ремонт на Дунав мост от българската страна може да се забави или отложи за неопределено време заради твърде високите оферти, които са подали трите консорциума, участвали в обявената от АПИ обществена поръчка. А разликите между предложените цени будят недоумение как е направена калкулацията в тях, тъй като за една и съща работа се искат веднъж 22, а друг 48 млн. лева.
Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви прогнозна стойност за ремонта от 20 895 000 лева без ДДС, но нито един от трите консорциума не се вмества в нея. Най-близо е ДЗЗД „ПБ Дунав Мост 2023“ („Парсек груп“ ЕООД и „БГ Ленд Ко“ АД) с оферта от 21 897 999,60 лева без ДДС. ДЗЗД „Дунав мост“ („Пътинженеринг“ АЗ и „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД) иска 37 397 689,73 лева, а ДЗЗД „Данубиус“ („ОРС-Инфраструктура“ ООД и „Автомагистрали-Черно море“ АД) - 47 879 985,60 лева.                      

При това положение АПИ има два варианта - да приеме най-ниската оферта, ако бюджетът й може да осигури допълнителните пари или да прекрати поръчката и започне нова процедура. Но драстичните разлики в офертите вещаят бъдещи спорове и обжалвания.
Ремонтът на българската част на Дунав мост обаче е наложителен. Съоръжението, построено още през 50-те години на миналия век, е надхвърлило многократно капацитета си да понася тежкия трафик, а основен ремонт досега така и не му е правен. Румънската част беше ремонтирана през 2015 г. и русенци помнят как трафикът бе силно затруднен, опашките стигаха околовръстното на града, а много от пътниците редовно изпускаха полети от Букурещ. Сега ситуацията вероятно ще е още по-лоша, защото потоците от пътници и товари са увеличени значително след началото на руската инвазия в Украйна. Ще има обаче и печеливши - новопостроеният тир паркинг и конкурентите му ще се препълнят. Дали ще имат достатъчно капацитет, за да изпълняват ролята на буфер, тепърва предстои да разберем.