Двуметрова паметна стена с портрет на Ботев откриха в едноименното средно училище в Белоградчик

Двуметрова паметна стена с портрета и част от стихове на Христо Ботев, с автентичен негов ръкопис, тържествено бяха открити днес в средното училище в Белоградчик, носещо името на поета - революционер. Неслучайно откриването е днес, когато България отбелязва Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Родината, каза при откриването Цветан Михайлов, директор на учебното заведение. Той отбеляза, че идеята е на учителката Милена Иванова, а портретът на националния ни герой е дело на талантливата художничка от Белоградчик Лилия Захаринова.
Михайлов благодари на авторите на идеята, на своя заместник Здравка Бойкова, която от самото й зараждане непрестанно е търсила най-добрия начин, по който да се превърне в реалност. Михайлов каза още, че прекланя глава пред онези мъже и жени, които съзнателно са направили избора да тръгнат към смъртта в името на една велика кауза – свободата на България.
Специални благодарности бяха отправени и към ръководството на дружеството „Борика”, което е предоставило безвъзмездно дигитализиран почерка на Христо Ботев. Така стиховете на двуметровата стена са изписани с автентичен ръкопис.
Видинският митрополит Даниил поздрави всички с Деня на Ботев и призова да носим в сърцето си признателност и благодарност към нашите предшественици, които с цената на своята саможертва са извоювали свободата и независимостта на България.
Кметът на Община Белоградчик Борис Николов честити патронния празник на училището и се обърна към присъстващите с думите: „Трудно се говори пред образа на този велик българин. Той е изрекъл много силни думи и е извършил най-голямото геройство, което един човек може да стори в името на родината”.
Училищният празник за Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България продължи с тържествена концертна програма, ученици рецитираха незабравимите стихове на поета  „Майци си“ и „Хаджи Димитър”, както и „Молитва от Ботев връх” на Матей Шопкин. Танцовият състав към Детски комплекс изпълни хората „Чичово” и „Право тракийско”, а изпълнението на седмокласничката Медина Махмуд на песента „Моя страна, моя България” докосна сърцата на всички.
Гости на тържественото бяха представители на местната власт, на Регионалното управление на образованието, директори на училища и институции от Белоградчик и областта, учители, ученици и граждани.