Изложба на открито показва във Варна живите традиции и обичаи от Югоизточна Европа

Изложба на открито представя във Варна нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа. Паната са подредени на площад „Антон Новак“ пред входа на Морската градина.
Те представят фотографии и текстове, документиращи живите традиции от региона и вписаните в списъците на ЮНЕСКО елементи на нематериалното културно наследство на 17-те държави членки на Регионалния център на световната организация в София. Показани са обичаи и практики, възникнали при срещи на различни култури през далечни исторически епохи и хвърлящи мост между тях, съобщават организаторите от „Варна оупън арт“. Във фотоси и разкази са документирани ритуали, празници, художествено-изпълнителски изкуства, майсторски умения и занаяти.
Изложбата е под мотото „Пътешествие из живите традиции“ и гостува във Варна по повод 20-годишнината от приемането на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство, уточняват организаторите. Документът насочва вниманието върху тази съществена и неотменна част от националната идентичност и обмена на знания и умения между различните поколения за съхранението на живите традиции. Конвенцията разглежда културните специфики на обичаите, песните и танците и свързаните с тях инструменти, предмети, артефакти и пространства, признати от общностите за част от тяхното културно наследство. Представителният списък на нематериалното културно наследство на човечеството съдържа стотици примери.
Изложбата на Регионалния център на ЮНЕСКО се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ към община Варна.