Десет години от създаването си ще чества Лайънс клуб – Търговище

Десет години от създаването си ще чества Лайънс клуб – Търговище. Тържественото отбелязване на годишнината ще бъде на 3 юни с няколко събития и благотворителна инициатива, съобщи за БТА председателят на клуба Таня Кирилова.
Юбилеят е и повод в центъра на Търговище да бъде открит Слънчев часовник, спонсориран и изграден от Лайънс клуб. Часовникът ще бъде ситуиран в градинката на изток от Първо Основно училище „Христо Ботев“. Веднага след откриването на часовника ще се състои инициативата „Хорото на Лайънс“ –  безплатен урок по фолклорни танци с ръководител хореографът Мария Бензарова.
Благотворителната вечеря с кауза е за създаване на втория в страната Център за дневна грижа за деца и пълнолетни лица с увреждания, с приоритет епилепсия, в областния град. Домакин на вечерята с куверт 100 лева ще е ресторант „Нова Мизия“. Организаторите допълват, че благотворителният – неприсъствен куверт в подкрепа на идеята е 60 лева и приканват жителите на Търговище да се включат в инициативите.
Кирилова разказа, че Лайънс клуб – Търговище е част от Асоциацията на Лайънс клубовете от Дистрикт 130 България - част от най-голямата и най-ефективната организация в служба на обществото, с повече 1,3 милиона членове по целия свят. Основната цел на организацията е да работи в полза на обществото и нуждаещите се. Неслучайно и мотото на Лайънс движението е „Ние служим“.
Лайънс клуб – Търговище е основан през 2013 г. с 20 членове, а в момента те са 13, обясни председателят му. В различни периоди едни членове напускат, други се вливат в редиците на организацията, водени от благородни намерения в полза на другите. „Горди сме с привличането и създаването на 15 ноември 2022 г. на нашия Лео-клуб“, който наброява 23 деца на възраст от 12-16 години“, казва Таня Кирилова.
През годините Лайънс клуб – Търговище реализира различни благотворителни инициативи. Една от тях е например коледната „Купи и дари“, при която са подкрепени 60 човека в неравностойно крайно бедно положение. Събрани са около 600 кг продукти. Около 100 кг от продуктите дарихме на Комплекса за психично здравни грижи в общността в кв. „Бряг“, припомни Кирилова. Децата рисуват тематични картички и радват получателите на даренията.