Колекцията „Хербариум“ на куратора Ирина Баткова гостува в Градската художествена галерия на Варна

Избрано от колекцията „Хербариум“ на куратора Ирина Баткова гостува в Градската художествена галерия на Варна като част от Форума за съвременно визуално изкуство „Буна“. Представени са 40 кутии, в които творци от България, Италия, Франция, Япония, Китай, Нидерландия, Испания и Турция показват свои произведения, създадени специално за проекта. Те са придружени от описание и QR код, чрез който може да се види и чуе допълнителна информация за съдържанието и авторите. 
В галерията могат да се видят и филми от поредицата „H Talks“, направена съвместно с режисьорката Милена Кънева. В тях артистите говорят за своя творчески процес и идеи. Включена е и част от серията „H Talks“ с видео портрети на художници, заснети в Ротердам и Хага от последното издание на „Хербариум“, осъществено в партньорство с Посолството на Кралство Нидерландия и Културния институт към министъра на външните работи. На официалната премиера бяха представени четири нови филма, заснети в Италия в ателиетата на Масимо Пулини, Мойра Ричи, Франко Поци и Кирил Чолаков. 
Това на практика е един голям архив и той работи в различни посоки, каза при откриването на изложбата Ирина Баткова и допълни, че чрез него може да се придобие обширна представа за различни поколения артисти от различни държави и как те правят изкуство в един и същ момент. Методът на попълване на колекцията включва предоставяне на две кутии в различен размер на авторите, в които те имат пълна свобода да сложат каквото искат, уточни Баткова. По думите й повечето представят част от работата си или концентрират някаква творческа енергия и показват посоката, в която осмислят света.
Постарахме се във Варна да покажем развитието на проекта, инициирано от самите художници, които успяват да направят много любопитен прочит на съвременността през историята, допълни тя. Моника Попова и Станислав Памукчиев са подготвили своите кутии за колекцията специално за представянето във Варна, съобщи още кураторката. Тя поздрави организаторката на Форума „Буна“ Ралица Герасимова за това, което прави, защото, според нея, то променя духа на града и открива нови пространства. 
„Хербариум“ е един изследователски проект, каза режисьорката Милена Кънева и припомни, че първата изложба е била в София с 55 автори. Според нея гениалното в идеята на Ирина Баткова е, че дава свобода на участниците да поканят други свои колеги, като по този начин няма контрол как се разпространява този творчески импулс. Тя сподели, че вече има идея да направи голям филм за проекта, защото е впечатлена, че различни артисти от Европа се вълнуват от сродни неща, без да се познават. Това се усеща и от общата тема за прахта, която е фокус в работата на Михаил Михайлов при българското участие на Биеналето във Венеция през миналата година. За него също е направен филм, който ще бъде показан на 3 юни в „РеБонкърс“ във Варна, съобщи Кънева. 
Първата изложба „Хербариумът като място за съхранение на идеи“ се състоя в „Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство“ и бе придружена от 14 филма. Два от тях са показани и на филмовия фестивал „Master of art” през 2021 г. Постоянно обновяващият се архив към проекта представя събраната информация и произведения чрез изложби, презентации, конферентни срещи. Достъпен е също и на уебсайт за всички, които се интересуват от работните процеси в изкуството и развитието на мрежи за обмен на идеи и колаборации в съвременния свят, посочи Баткова.