Правителството предлага Десислава Иванова-Козлева за посланик на България в Норвегия и Исландия

Служебният кабинет предлага Десислава Иванова-Козлева за извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Норвегия и в Исландия със седалище в град Осло, Кралство Норвегия. Това става известно от правителствено решение, взето на 31 март т.г. и публикувано на системата за правна информация на Министерския съвет. 
С решението се предлага президентът да издаде указ за освобождаването на Вера Шатилова-Мицарова от длъжността посланик, както и указ за назначаването на Десислава Иванова-Козлева. 
Десислава Иванова-Козлева е кариерен дипломат, работещ в МВнР от началото на 2000 г. 
Десислава Иванова-Козлева е родена на 27 октомври 1973 г. във Варна. Има придобити магистърски степени по „Международен бизнес и дипломация“ от Университета на Източна Англия, Обединеното кралство, както и по „Журналистика“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Владее английски и немски език; ползва руски език. 
Към март 2023 г. Десислава Иванова-Козлева е директор на дирекция „Източна Европа и Централна Азия“ (ИЕЦА) в МВнР. 
В периода 2016-2021 г. Десислава Иванова-Козлева е извънреден и пълномощен посланик на България в Грузия, като по това време Посолството на Република България в Тбилиси изпълнява функциите на „Посолство за контакт на НАТО“. 
Дипломатическият и ръководен опит на Десислава Иванова-Козлева включва през годините назад следните длъжности: директор на аналитичната дирекция в МВнР - „Външнополитическо планиране, информация и координация“ (ВПИК); началник на отдел в дирекция „ВПИК”; началник на сектор в дирекция „Европейска интеграция“, както и задгранични мандати като дипломат в посолствата на Република България в Лондон, Берлин, Никозия и в Постоянното представителство на Република България във Виена. През този период Десислава Иванова-Козлева е преминала последователно през всички дипломатически рангове от аташе до пълномощен министър.
Извън системата на МВнР Десислава Иванова-Козлева има ръководен опит като началник на кабинета на вицепремиера по европейските фондове в периода 2008-2009 г. В началото на професионалната си кариера е работила като журналист-международник. През 1994 г. е стажант-журналист, стипендиант, в Българската редакция на Световните служби на радио Би Би Си в Лондон, а след това – международен редактор и водещ в „Нова телевизия“, София.