Варненското музикално училище посвети пролетния си концерт на Деня на хумора

Пролетен концерт изнесоха възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна. Той бе под мотото „Не на шега“ по повод Деня на хумора 1 април. Събитието е от образователния модул на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“ с водеща директорката на училището Румяна Петрова. Тя подправи програмата с анекдоти за музиканти, които, според нея, са измислени от самите тях, защото имат силно развито чувство за хумор. 
Зрителите научиха, че класическата музика е такава, защото е устояла на времето. Това са произведения, които музикантите искат да свирят, а ние искаме да чуваме отново и отново, обясни Петрова. Тя изрази надежда, че и някои от актуалните сега музикални композиции и филми ще се превърнат в класика. Българският фолклор също е класика, отбеляза директорката, като припомни, че наша песен лети в Космоса като пример за постиженията на човечеството. 
Детският струнен квартет „Фортисимо“ се включи в концерта с романтичната пиеса „Под слънчевите лъчи“ на Шуман, брас квинтет изпълни „Фанфар” на Пърсел, а „Чардаш“ на Монти бе интерпретиран от Младежкия симфоничен оркестър с диригент Страцимир Павлов и солист Мартин Вълчев на ударни инструменти, който заслужи продължителни аплодисменти. Оркестърът предложи още и съвременна симфонична музика с „Юпитер“ из сюитата на Густав Холст „Планетите“.
За най-малките зрители отново имаше изненада - те бяха поканени да танцуват на сцената на пиесата „Пумпал”, подпомагани от балетистите Лазар Мирчев и София Караманова, които изпълниха преди това „Па де дьо“ от Чайковски.
Популярни пиеси и песни също бяха включени в програмата. „Армията“ малки цигулари от Ансамбъл “Виолино” изсвири „Ке Са“, а Представителният духов оркестър - „Хавана“ на Камила Кабейо с аранжимент на диригента на състава Любомир Александров. 
В концерта се изявиха и възпитаници на фолклорните специалности, които показаха мъжка копаница, пиринско и дайчово хоро, както и изпълнения на Тамбурашка група и народни песни със съпровод на каба гайда и кавал. 
Предстои на 4 април НУИ „Добри Христов“ да отбележи 20 години от началото на обучението по фолклор, отново с голям концерт във Фестивалния и конгресен център.