Победителите в Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“ бяха наградени в Разград

Сто и деветдесет млади репортери от 68 образователни институции от страната участваха в Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“. Той беше организиран от община Разград и Центъра за ученическо техническо и научно творчество със съдействието на Регионалното управление на образованието. Конкурсът се проведе в две направления – публицистика и радиожурналистика. Творбите на участниците бяха оценени от жури от публицисти и журналисти. Победителите получиха наградите си на церемония в двора на родната къща на патрона на конкурса - къщата музей „Станка и Никола Икономови“. За отличените колективни участници имаше грамоти и кристални призми с лика на Григор Попов, а за индивидуалните, класирани от първо до трето място – грамоти и медали. 
Специалната награда на община Разград за индивидуално участие в раздела „Публицистика” получи дванадесетокласничката от Разградската езикова гимназия Сияна Димитрова. Отличието за колективно участие в раздел „Радиожурналистика“ беше присъдено на Радиоклуб "Детски свят" към Общинския детски комплекс в Кърджали. Те бяха връчени от зам.-кмета Полина Иванова. Специални награди връчиха и партньорите на инициативата.
Директорът на ЦУТНТ Цветанка Русева благодари на младите журналисти за усърдието, личната позиция и стремежа им към отразяване на света под лупа. Поздравления получиха и ръководителите на ученически клубове за добрите напътствия и вдъхновението на възпитаниците си да четат, проучват и изразяват своята позиция по различни теми от живота. 
Сред гостите на церемонията бяха внучката на разградския журналист и общественик Григор Попов, Теменуга Иванова и Божидарка Златарева, журналист, краевед и изследовател на живота и делото на Григор Попов. Тя сподели какво е бил Григор Попов за Разград и какво е сега. „Григор Попов е бил беден, нямал е писалка със златно перо, но е творил златни мисли. Затова го наричам в преносен смисъл Златното перо на разградската до деветосептемврийска журналистика“, каза Златарева. Тя пожела на всички присъстващи и на себе си да пишат само „златни“ мисли, т.е. точни, верни, истински, поднесени по интересен начин материали.  
С едноминутно мълчание беше почетена паметта на Веселина Йотова, вдъхновителката на тази национална проява. Музикален поздрав с песента „Облаче ле бяло“ поднесоха Дея Куманова и Надежда Венциславова.