Общината дава близо милион на 26 блока за обследванията за саниране

26 сдружения на собствениците бяха одобрени за финансова подкрепа от Община Русе за издаването на технически паспорти и направата на енергийни обследвания и архитектурни заснемания. Те са необходими при кандидатстване по настоящата програма за саниране на жилищни сгради. Одобрените блокове получават 994 443.08 лева при предвидени по програмата 1 милион.
Инициативата за отпускане на заеми за тези задължителни при кандидастване за саниране процедури беше на кмета Пенчо Милков. Наред с финансовата подкрепа Община Русе осигурява и консултации с експерти, разясняващи условията за кандидатстване по програмата за саниране. До момента служителите от отдели „Етажна собственост и „Международно сътрудничество и проекти“ са посетили 42 общи събрания на сдруженията на собствениците на жилищни сгради, като разяснителната кампания ще продължи до края на програмата.
Желаещите да се включат в програмата за енергийна ефективност следва да подадат документи до 10 май. През септември ще стане ясен списъкът с одобрените. Ако сградата е одобрена, предоставените от Общината средства ще бъдат възстановени от полученото финансиране. Ако по някаква причина обаче не попадне в този списък, заемът трябва да се върни до 12 месеца.