Успешно приключи процесът по изграждане на изходния код на машините за гласуване, съобщиха от Министерството на електронното управление

Успешно приключи процесът по доверено изграждане на изходния код, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване за вота на 2 април, съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление (МЕУ). Довереното изграждане се извърши от експерти на Централната избирателна комисия (ЦИК) и на изпълнителя на обществената поръчка – „Сиела Норма“ АД.
На процеса присъстваха представители на ЦИК и политическите партии, регистрирани в регистъра на избирателната комисия по смисъла Изборния кодекс. 
За да се гарантира сигурността на софтуера на всяка машина, той се заключва с ключове, които се съхраняват в ЦИК, като отключването му е единствено възможно със същите ключове, уточняват от министерството. 
След серия от процеси, успешно беше генериран и хеш кодът за машините, който следва да бъде идентичен за всички устройства за гласуване. След упражняване на вота, хеш кодът се изписва и върху отпечатана електронна бюлетина на гласоподавателя, като задължително той трябва да съвпада с кода, обявен от ЦИК и МЕУ. Именно това гарантира, че софтуерът на машината е идентичен с този, който е удостоверен от Министерството на електронното управление. За избирателя това означава, че може да провери дали машината, на която гласува, е с правилния софтуер или не, като сравни генерирания днес хеш код с този, издаван от машината, на която гласува в изборния ден. Тази мярка е насочена към повишаване доверието в средствата за машинно гласуване. 
В понеделник – 27 март 2023 г., от 10:00 часа, в защитена среда, Министерство на електронното управление ще предостави достъп до изходния код на машините. Достъп до него ще имат  представителите на регистрираните за участие в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. партии и коалиции, по смисъла на Изборния кодекс.
БТА припомня, че през изминалата седмица в Министерството на електронното управление (МЕУ) бяха изтеглени шест машини за гласуване от общо 12 707, които да преминат през процес на удостоверяване и тестване. Те се тестват за съответствието на техническите устройства за машинно гласуване с хардуерната част и хартията, която ще се използва за отпечатване на бюлетината от машинно гласуване, дали отговарят на функционалните изисквания, поставени в техническата спецификация на ЦИК и в Изборния кодекс, както и за сигурността на информацията в машините за гласуване.