Над 400 деца участват в XXVIII издание на Националния фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ във Варна

Над 400 деца участват в XXVIII издание на Националния фолклорен конкурс „Диньо Маринов“, който се откри днес във Варна. Певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна ще се състезават на сцените в Радио Варна и Младежкия дом в продължение на три дни. 
Журито, което оценява изпълненията им, е предвождано от диригента на народния оркестър при БНР и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ Димитър Христов. Негови колеги са преподавателят и музикант Петьо Костадинов, композиторът и преподавател Ангел Добрев, композиторът и музикант Костадин Генчев, диригентката Ваня Монева, певиците Евелина Христова и Гергана Костадинова.
Мисията на форума е да издирва и популяризира млади таланти, както и да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура, казаха организаторите от Общинския детски комплекс във Варна. Конкурсът е в две категории - училища и извънучилищни звена, като класираните на първо, второ и трето място от трета и четвърта възрастова група получават едногодишни стипендии. Форумът е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби.
В конкурса днес в залите на Радио Варна се състезават певци и камерни вокални групи. Утре надпреварата се пренася в Младежкия дом с изяви на инструменталистите и камерните музикални групи. След прослушването, журито ще проведе творческа среща с ръководители на състави, съобщиха организаторите. В последния ден на проявата, в Младежкия дом от 9:30 ч. могат да се видят изпълнения на народни оркестри, хорове и музикални ансамбли. Награждаването е от 13:00 ч., последвано от галаконцерт.