Увеличава се интересът на варненските ученици към професионалното обучение, казва експертът Дияна Янева

През последните години се увеличава интересът на учениците във Варна към професионалните гимназии, каза днес за БТА Дияна Янева, директор на общинския център за кариерно ориентиране в крайморския град. Тя припомни, че на пазара на труда има сериозен недостиг на квалифицирани кадри, което помага младите хора да намират бързо реализация. По думите й в региона се търсят работници в почти всички сфери на икономиката и особено в IT-сектора, туризма, тежката и хранително-вкусовата промишленост.
Община Варна и Регионалното управление на образованието работят активно за увеличение на професионалните паралелки, като специалностите са съобразени с нуждите на пазара на труда, допълни Янева. Тя уточни, че дуалното обучение става все по-популярно сред децата и родителите им затова акцент е и разширяването на този тип подготовка.
Във Варна днес Дияна Янева и началникът на общинската дирекция образование Лилия Христова откриха кандидатстудентска борса. На нея се представиха всички учебни заведения в града – Икономическият, Медицинският, Свободният и Техническият университет, Висшето военноморско училище и Висшето училище по мениджмънт. Традиционната среща между университетите и завършващите гимназисти бе подновена след 2-годишно прекъсване заради пандемията от КОВИД-19.
Янева уточни, че голям процент от абитуриентите, които годишно са около 2000, остават да учат в България. Мнозина предпочитат университетите в крайморския град заради нивото на подготовка, което предлагат, и атрактивните специалности, които дават възможност за реализация и добро заплащане на младите хора.
Янева коментира още, че все повече деца и родителите им търсят информация за възможностите за кариерно развитие в центъра. За миналата година през него са преминали около 5 хиляди младежи в групи и още около 1300, които са предпочели индивидуални консултации.