Двама мъже са задържани от полицията в Тутракан за незаконни археологически разкопки

Двама мъже на по 53 години са задържани за незаконни археологически разкопки в рамките на специализирана полицейска операция, проведена на 18 март от служители на Районно управление -Тутракан. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.
Мъжете били установени с колите си в землището на село Косара, докато без съответното разрешение търсели посредством металдетектори археологически обекти в района. На мястото били направени множество изкопи с прясно изровена пръст до тях.
При извършените проверки у единия от мъжете и в автомобила му били намерени 40 старинни монети и пет предмета с белези на артефакти, а у другия – 4 грама метамфетамин.
Последвали процесуално-следствени действия, при които в дома на единия в село Косара били открити 520 монети и 42 артефакта, металдетектор, пет грама семена от канабис и 10 пистолетни боеприпаса. Други осем монети и 10 артефакта, както и четири металотърсача били намерени при претърсване в жилището на другия мъж в село Сокол.
Двамата мъже са били задържани за срок до 24 часа. Археологическите находки са иззети. Назначени са историко-археологическа и нумизматична експертизи и е образувано досъдебно производство.
По данни на полицията в Силистра през миналата година на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, са регистрирани 1024 престъпления, като 897 от тях са криминални, а 127 – икономически.