Кабинетът прие отчет за изпълнението на Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух

Министерският съвет (МС) прие на днешното си заседание отчет за изпълнението на Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018 – 2024 г.). Това съобщиха от правителствената пресслужба. 
В отчета за периода 2019 – 2022 г. е представен напредъкът по изпълнението на мерки за намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ) от основните източници на замърсяване – битовото отопление на твърди горива и транспортния сектор в по-големите градове.
Мониторингът за качеството на атмосферния въздух през 2021 г. показва, че тенденцията за постигане на съответствие с нормите за ФПЧ се запазва от все повече общини. Във всички пунктове на Националната автоматизирана система за мониторинг са регистрирани нива под определената средногодишна норма за ФПЧ. Нормата е постигната във всички общини в агломерациите Столична, Пловдив, Варна, както и в районите Северен (Дунавски), Югозападен и Югоизточен, посочват от правителството. 
Средната денонощна норма вече е постигната в по-голямата част от общините, в които има разположени пунктове за мониторинг от Националната система.
Основната мярка в програмата за общините с нарушено качество на въздуха е задължително извеждане от употреба на отоплителни уреди, които не отговарят на изискванията за екодизайн, и подмяната им с екологични алтернативи. Мярката се изпълнява в общините Столична, Пловдив, Монтана, Велико Търново, Бургас, Димитровград, Смолян, Горна Оряховица, Русе, Видин и Стара Загора. 
Значителен финансов ресурс за подмяна на отоплителни уреди за общини с нарушено качество на атмосферния въздух се предвижда и по Оперативната програма (ОП) „Околна среда“ 2021-2027 г.
Независимо от вече намалените нива на замърсяване и предприетите досега мерки, България все още не е постигнала пълно съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство по показател ФПЧ, допълват от МС.
През януари от Столичната община съобщиха, че над шест хиляди отоплителни уреда са монтирани в рамките на програмите на Столичната община за подмяна на печки на дърва и въглища. Подмяната на отоплителни уреди се извършва в рамките на проекта "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи", финансиран по ОП "Околна среда 2014-2020", както и по Програмата LIFE. Печките на твърдо гориво на близо две хиляди домакинства в Бургас също ще бъдат подменени с нови отоплителни уреди по проект по Програмата LIFE. От 1 февруари започна вторият прием на документи за участие в основната фаза на проекта.