Американска тризмерна ракета отново не успя да полети към космоса

Изстрелването на първата ракета, създадена по технологията на триизмерното принтиране, беше отново отложено. Ракетата трябваше да излети от космодрума Кейп Канаверъл в щата Флорида. Отлагането беше заради технически проблеми, но ракетата изгледа в добро състояние, пояснява нейният конструктор, предадоха световните агенции.
Полетът на ракетата "Теран 1", разработена от компанията "Релътивити спейс", трябваше да стартира в часовия интервал 13-16 ч. местно време. Двигателите на ракетата бяха в процес на запалване, когато проблем с автоматичната система принуди фирмата-производител да прекъсне процеса на излитане. Последва нов опит, но изстрелването пак беше отложено заради проблем с налягането във втората степен на ракетата.
Първи опит за изстрелване на ракетата имаше в сряда, но той беше анулиран в последната минута пак заради технически проблем.
Целта на опита е да покаже, че ракетата може да издържи на налягането при излитане и да се съберат максимално данни за този род ракети, които са по-евтини и по-лесни за произвеждане.
Общо 85 процента от масата на ракетата е създадена по технологията на триизмерното принтиране, а целта е този процент да се увеличи на 95 процента. Компанията-производител казва, че процесът по създаване на ракета продължава 60 дни.
Ракетата "Теран 1" е висока 33,5 метра с диаметър малко над 2 метра. Първата й степен е с 9 двигателя, също създадени чрез триизмерно принтиране. Втората й степен има един двигател. Ракетата използва металокс като гориво - смесица между течен кислород и втечнен природен газ (основно метан).