ФЕНА: Босна и Херцеговина получи сертификата си от ЮНЕСКО за традицията за отглеждане на лапицански коне

Секретарят на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство (Конвенция 2003) Тим Къртис връчи сертификата за вписване на „Традицията на отглеждане на коне от породата Лапицан“ в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Това стана на церемония, организирана от ЮНЕСКО, на постоянния представител на Босна и Херцеговина в ЮНЕСКО Бояна Кондич Панич, предаде босненската агенция ФЕНА.
Решението за вписване на традицията за отглеждане на лапицански коне в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството беше взето през декември 2022 г. на 17-та сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в Рабат, Кралство Мароко.
Това е петият обект от нематериалното наследство на Босна и Херцеговина в представителния списък на ЮНЕСКО и първият, подготвен като серийна номинация, съобщиха от Министерството на външните работи на Босна и Херцеговина.
Инициативата за регистриране на „Традиция на отглеждане на коне от породата Лапицан“ започна в Словения заедно с Австрия, Хърватия, Унгария, Словакия, Румъния, Италия и Босна и Херцеговина.
Началото на отглеждането на лапицански коне е свързано с Хабсбургската монархия, но днес лапицанските коне имат специална роля в традициите и бита на селските райони, като част от традиционните ритуали и празненства, се посочва в съобщението.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с босненската агенция ФЕНА)