Александър Лукашенко покани Си Цзинпин да посети Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко покани китайския си колега Си Цзинпин да посети страната му. Това съобщи днес пресслужбата на беларуския лидер, предаде ТАСС.
"Скъпи приятелю, каня ви да посетите в удобно време Беларус, където отново ще можете да усетите топлото гостоприемство и сърдечността на нашия народ. Приемете пожелания за крепко здраве и по-нататъшни успехи в отговорната си дейност, а също и уверения в моето най-високо уважение", се казва в поздравление на беларуския президент до китайския ръководител по случай преизбирането му на висшия пост.
Лукашенко благодари на Си за личното внимание, отделяно от него за укрепване на партньорството с Беларус, и потвърждава своята "готовност да полага максимални усилия за развитие на целия комплекс" от двустранни отношения.
От 28 февруари до 2 март Лукашенко бе на държавно посещение в Китай и след официални преговори със Си двамата приеха съвместна декларация за по-нататъшно развитие на образцовите отношения и стратегическото партньорство между двете държави.
Последната визита на Си Цзинпин в Беларус датира от 2015 г. Държавните глави подписаха тогава договор за приятелство и сътрудничество между страните и декларация за развитие на стратегическото партньорство; подписани бяха и още над 50 документа за съвместна дейност.