Нина Димитрова получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев

Нина Димитрова получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев, съобщи директорът на Сатиричния театър - Калин Сърменов. 
Режисьорката е отличена за трите творчески десетилетия на театър "Кредо".
Досегашни носители на приза за Ицхак Финци (2022), Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019) и Славчо Пеев (2018).
За достижения в хумора и сатирата в българския театър, за 2022 година са номинирани артисти в няколко категории. 
В категория "Млада надежда" претендентите са Ивана Керанова - за ролята на Мария в постановката "Лилиом Легенда за любовта“ от Ференц Молнар (ДТ "Сава Огнянов", Русе), Илина Илиева - за ролята на Пък в постановката "Сън в лятна нощ" от Шекспир (ДТ "Гео Милев", Стара Загора) и Станислав Кондов - за ролята на Франсис в постановката "Клетка за пеперуди" от Жан Поаре (ДТ "Стоян Бъчваров“, Варна).
За женска роля номинираните са Мария Сапунджиева - за ролята на Мери в постановката "Ревност" от Сам Бобрик (ДТ "Адриана Будевска" и ТК "Вива Арте"), Мая Бежанска - за ролята на г-жа Мускат в "Лилиом Легенда за любовта", и Светлана Бонин - за ролята на Фифа в постановката "Срещи в сряда" от Валентин Красногоров (театър "Бонини").
За мъжка роля са номинирани Ненчо Илчев - за ролята на Мъжа в постановката "Догодина по същото време“ от Бърнард Слейд (ДТ, Пловдив), Руслан Мъйнов - за ролите му в постановката "Градска легенда" от Алексей Клас (ДТ "А. Будевска“, Бургас)  и Христо Бонин - за ролята на Мъжа в постановката "Срещи в сряда".
За режисура номинациите отиват при Борислав Чакринов (за постановката "Ревност“),  Елена Панайотова - за постановката „Сън в лятна нощ“,  и Ивайло Ненов - за "Лилиом Легенда за любовта".
За спектакъл предложенията за "Златен кукурикон" са за "Ревност", "Дебело прасе" от Нийл Лабют на Младежкия театър "Николай Бинев" и за "Суматоха" от Йордан Радичков на ДТ "Гео Милев", Стара Загора.
/ДД 
(Следва)