Детска рисунка става символ на кампанията „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“

Инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“ беше обявена вчера в Русе след представянето на голяма проучване на Районната здравна инспекция и Регионалното управление на образованието за употребата на наркотични вещества сред подрастващите, данните от което „Утро“ публикува в понеделник. В него са се включили 4292 ученици на възраст между 11 и 17 години от 46 училища в областта, както и 3138 родители на децата, участващи в анкетата.
Един от основните изводи е, че над 7% от учениците в Русенско са употребявали наркотици, а като причини да посягат към дрогата децата посочват „за да са готини“, „за да са атрактивни“, „за да са интересни“, „за да се впишат в групата“, „за да покажат, че са пораснали“, „под влияние на приятел“, „за удоволствие“, „от сука“, „от любопитство“, „за да преживеят нещо ново“, но и „стрес“ и „депресия“,  „самота“, „страдание“, „тормоз“ и „слаба психика“.. 
„Целта на инициативата е да обедини усилията на всички заинтересовани институции и организации в борбата срещу употребата и разпространението на наркотици сред подрастващите“, каза основният й организатор - журналистът Румен Николаев.
Данните в проучването на РЗИ и РУО изглеждат по-различни от действителността. По този повод представители на различни институции заявиха, че резултатите от анонимната анкета могат да бъдат поставени под съмнение заради искреността в отговорите на учениците, но проучването е база, на която може да се стъпи и да се говори всеки ден за този проблем. 
Като част от инициативата на обществени места в града ще бъдат поставени 1000 плаката с надпис „Бъди свободен!“. Рисунката е на шестокласник от основно училище „Любен Каравелов“ в Русе, която е избрана в организиран за целта конкурс.