БСП прави национална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в София

Членовете на Националния съвет на БСП приеха предложението на лидера на столичните социалисти Иван Таков за общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия на мястото му в Княжеската градина в София. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. По този начин партията се противопоставя на инициативата за демонтирането и преместването на монумента, подета от ГЕРБ, се отбелязва в съобщението. 
Днес Националният съвет на БСП се събра на „Позитано“ 20, за да обсъди водачите и листите за изборите през април.
„След Втората световна война на територията на България има издигнати над 130 паметника на загиналите руски воини и в чест на победата на Съветската армия. Това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки един войник, оставил костите си за Освобождението на България и Европа от фашизма. Всички ли ще ги съборят“, заяви Иван Таков.
Според него поругаването и събарянето на монументи, както и късата памет и фалшифицирането на историята завършват винаги по един и същи начин - с много жертви. 
Ако разрушаването на Паметника на съветската армия в Княжеската градина ще спре войната в Украйна, нека да го разрушат“, добави лидерът на БСП - София. 
Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София прие и официална позиция във връзка със съдбата на Паметника на съветската армия. „На 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, Бойко Борисов изненадващо смени позицията на ГЕРБ - от уклончиво увъртане до призив към общинските съветници на партията в Столичния общински съвет да подкрепят доклад на "Демократична България" за демонтиране на паметника“, пише в позицията на Изпълнителното бюро на БСП - София.
Вчера паметната плоча на паметника на съветската армия беше счупена. От МВР съобщиха, че за случилото се е задържан 61-годишен мъж, за който се твърди, че е ударил с чук по плочата. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов тази паметна плоча трябва да бъде премахната. На брифинг в централата на партията той се обърна към общинските съветници от ГЕРБ в столицата с призив да направят всичко възможно това да се случи по-скоро. 
От Столичната община посочиха, че плочите с надписа от Паметника на съветската армия трябва да бъдат премахнати, защото са опасни за преминаващите граждани.