През миналата година в Кюстендилска област са заведени 58 искови молби за поставяне на мерки за защита

Възможностите за създаване на услуги за подкрепа на пострадали от домашно насилие обсъдиха на среща днес служители на Областната администрация, на Общините Кюстендил и Дупница, Областната дирекция на МВР и фондация "Анимус", съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Кюстендил. Инициативата за провеждане на такива срещи в цялата страна е на фондация "Анимус", заради зачестилите случаи на домашно насилие и липсата на кризисни центрове в страната.
Коментирани бяха социалните услуги, предоставяни на територията на Кюстендилска област, взаимодействието между институциите, както и възможността за откриване на кризисен център за настаняване на пострадали от домашно насилие.
Заведените искови молби за поставяне на мерки за защита в област Кюстендил за изминалата година са 58 на брой, стана ясно след срещата. За сравнение през 2021 г., те са били 64, като от тях издадените заповеди за незабавна защита и постановени мерки са 42.
Двадесет са издадените заповеди за постоянна защита и постановени мерки, а 22 са прекратените дела по Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), поради оттегляне на молбата. Оттеглянето на молбата става обикновено след извинения, оправдания и обещания, че това няма да се повтори. Съжалението и извинението обаче от страна на извършителя траят около 24 часа", посочиха от фондацията.
Катя Паскалева от фондация "Анимус" каза, че на територията на Кюстендилска област липсват специализирани услуги в подкрепа на жертвите на домашно насилие, а това влияе изключително много на жертвите. "Те просто не търсят помощ, защото няма на кого да разчитат", допълни Паскалева.
Заместник - областният управител на Кюстендилска област Валентина Караганова посочи, че фондацията може да разчита на институционална подкрепа и помощ в лицето на администрацията. Според нея темата за домашното насилие трябва да бъде изваждана на фокус и коментирана публично. Според нея така жертвите на домашен тормоз ще изпитват по-малко страх и притеснение да търсят помощ. "Темата е чувствителна и изисква ангажираност от страна на всички", коментира още Караганова. 
Фондация "Анимус" е основана от жени, професионалисти в помагащите професии – психолози, психотерапевти, социални работници. Създадена е през 1994 г., през 2001 г. придобива статут на организация в обществена полза. Мисията ѝ е да насърчава здравословната комуникация между хората и равенството между половете в българското общество. В момента организацията управлява Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие (0 800 1 86 76), финансирана от Министерството на правосъдието. Чрез своите експерти организацията е участвала в създаването на всички ревизии на Закона за закрила на детето, Закона за защита от домашно насилие и Закона за социалните услуги.