Ердоган клони към провеждане на турските избори през юни

Правителството на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще организира изборите по график през юни, след като се отказа от идеята за отлагане заради опустошителните земетресения в началото на месеца, заявиха трима официални представители пред Ройтерс днес.
Миналия месец Ердоган, който си поставя за цел да удължи управлението си в трето десетилетие, каза, че ще организира президентските и парламентарните избори през май, за да избегне празниците през юни. Според анкети, тези избори ще бъдат най-голямото предизвикателство за настоящия президент на Турция.
Дни след като Турция беше разлюляна на 6 февруари от две разрушителни земетресения, отнели живота на повече от 42 000 души в страната, официален представител каза, че съществуват „сериозни трудности“ за организирането на изборите навреме. Сега близките до президента казват, че правителството се е обърнало срещу идеята за отлагане.
„Твърде възможно е да се постигне съгласие за организиране на изборите на 18 юни“, каза официален представител на правителството, добавяйки, че Ердоган и неговият националистически съюзник Девлет Бахчели ще се срещнат, за да се споразумеят за крайното решение.
Правителственият представител каза пред Ройтерс, че е паднала сянка върху идеята за отлагане вследствие на мнението, че правителството избягва изборите, на негативната реакция на опозицията относно отлагането, както и на юридически въпроси, свързани с конституцията.
Той и другите официални представители говориха анонимно, защото не са упълномощени да говорят официално по въпроса.
Президентството и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган не отговориха веднага на молбата за коментар относно датата за организиране на изборите.
Преди бедствието популярността на Ердоган беше подкопана от вдигащите се цени на живота и обезценяването на турската лира. След това той бе изправен пред вълна от критики срещу реакцията на правителството на най-смъртоносното земетресение в съвременната история на страната.
Турция въведе временна схема за финансово подпомагане и забрани съкращенията в 10 окръга, за да защити работниците и бизнесите от финансовите последици от земетресенията.
Представител на правителството каза, че избори през май, както Ердоган планираше по-рано, ще оставят много малко време на изборните комисии да се подготвят и да организират логистично участието в изборите на гласоподавателите в засегнатия от земетресенията район, който е дом на около 13 милиона души.
Висш представител на ПСР каза, че е натежало мнението, че изборите трябва да се организират на 18 юни.
„Ердоган и Бахчели ще обсъдят темата и ще вземат крайното решение, но в момента изглежда, че 14 май е твърде ранна дата и двамата лидери ще се съгласят за 18 юни“, каза той.
Друг висш представител каза, че идеята за отлагане на изборите е била отхвърлена.
„Ако имаше закъснение, трябваше да бъде в размер на една година, за да има смисъл от него. Това изобщо не се харесва на обществеността. Отчасти по тази причина 18 юни се разглежда като най-правилната дата в момента“, каза той.
(Превод: Симона-Алекс Михалева)