Германия реагира остро на смъртната присъда на германеца от ирански произход Джамшид Шармахд 

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок нарече смъртната присъда на германеца от ирански произход Джамшид Шармахд  "абсолютно неприемлива" и заяви, че това може да има сериозни последици, предаде днес ДПА.
"Да бъде произнесена смъртна присъда на съдебен процес, който не е под върховенството на закона, е в разрез с всички международни закони", каза Бербок, докато бе на посещение в Турция.
Тя каза, че новините от Иран са били "шокиращи" и разкритикува липсата на консулски достъп до Шармхад.
Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" призова Германия да предприеме решителни действия. Нужен е обществен натиск, а не "тиха дипломация", каза в изявление Катя Мюлер-Фалбуш, ескперт по въпросите за Близкия изток в организацията.
Неправителствената организация определи този съдебен процес като показен.
Законодателството на Иран излага на риск гражданите с двойно гражданство, точно както и иранците. Няколко европейски граждани в момента са осъдени на затвор в Иран, много от които имат и ирански паспорт. Критици обвиняват Иран, че държи чуждестранните граждани като политически заложници.
Назанин Загари-Ратклиф, която има британско и иранско гражданство, прекара шест години в ирански затвор, тъй като бе обвинена в шпионаж. През 2022 г. тя бе освободена, след като Великобритания изплати непогасен дълг, свързан с доставките на танкове през 1979 г.