Започна гласуването за „Бисерче вълшебно“

Започна гласуването в единадесетото издание на националната награда „Бисерче вълшебно“ - единствената българска награда, чието жури са децата. 
Целта, която си поставя Фондация „Детски книги“, организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. За пръв път на гласуване ще бъдат подложени книги, оценени от два панела на жури и включени в кратък списък.
„Всяка година получаваме голям брой номинации от издателствата, но в единадесетото издание отбелязахме необичаен ръст - цели 166 книги се включиха в надпреварата. Въвеждането на кратък списък с по-малко книги във всяка категория ще улесни децата да четат повече и да изберат своите фаворити по-лесно“, споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги“.
През 2023 г. децата на възраст от 3 до 16 години ще могат да отличат своите книжни бисерчета измежду 81 художествени и нехудожествени заглавия - най-добрите книги на българските издатели за 2022 г., включени в краткия списък. Заглавията са разпределени в 6 категории: 
„Буболечета“ (художествени, 3-5 г.)
„Откриватели“ (художествени, 5-7 г.)
„Изследователи“ (художествени, 8-10 г.)
„Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.)
„Майстори“ (художествени, 14-16 г.) и
„Нещотърсачи“ (нехудожествени, 3-16 г.).
Любопитно е, че тази година сред първоначално подадените номинации книгите от български автори са 61, а 21 от тях продължават в надпреварата за детския вот. „Отличник“ в селекцията е поетесата и преводачка Мария Донева, която присъства в краткия списък с 4 преводни заглавия и 1 авторска книга. Юлия Спиридонова, наричана „българската Дж. К. Роулинг“, също участва с 2 авторски и 1 преводна книги.
Формата за гласуване в сайта www.biserche.com ще бъде отворена до 23:59 ч. на 23 април. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури.